Apakah Bipolar Disorder? Ketahui Kesan dan Cara Merawatnya

Gangguan bipolar (bipolar disorder) atau gangguan dwi kutub merupakan gangguan mood atau perasaan pesakit yang berubah-ubah. Ia boleh jadi perubahan mood yang melampau, daripada kemurungan sehingga ke mania. Bipolar disorder juga dikenali sebagai gangguan kemurungan manik.

 

 

Gangguan bipolar ini sangat serius dan pesakit boleh bertindak agresif sehingga membunuh diri dan juga mencederakan orang lain. Namun, ianya boleh dikawal melalui terapi dan juga ubat.

 

Gangguan bipolar boleh terjadi kepada sesiapa sahaja tanpa mengira umur, jantina, bangsa, dan negara. Kita semua maklum bahawa gangguan bipolar ini boleh diwarisi daripada keturunan yang lepas. Faktor genetik juga menyumbang kepada gangguan ini selain daripada gaya hidup yang tidak sihat.

 

 

Adakah Bipolar Disorder boleh dicegah??

 

Sehingga ke hari ini tiada lagi ditemukan langkah pencegahan untuk mengelakkan gangguan bipolar. Namun, kita boleh cuba memahami tingkah laku mereka yang menghidap gangguan bipolar ini dan belajar cara untuk mengawal perasaan mereka yang menghidapi penyakit ini. Langkah ini bagi mengelakkan mereka bertindak lebih agresif yang boleh mendatangkan kecederaan.

 

Simptom-simptom pesakit gangguan bipolar:

Gangguan bipolar boleh berlaku diantara 2 perubahan mood yang ekstrem melampau, iaitu:

 

1- Kemurungan bipolar, ia merangkumi perasaan sedih, tidak dihargai, tidak berdaya dan tidak bernilai.

2- Mania bipolar, ia merangkumi ketenangan dan kegembiraan. Ditambah dengan tenaga dan aktiviti yang menyebabkan mereka kurang tidur.

 

Orang dengan gangguan bipolar boleh mempunyai episod manik yang berlaku secara bersamaan dengan gejala depresi, atau sebaliknya. Apabila episod manik atau depresif pada masa yang sama termasuk gejala kutub bertentangan, episod itu dikatakan mempunyai “ciri bercampur.”

 

Anda mungkin juga ingin mengetahui simptom mereka yang menghidap kemurungan bipolar dan mania bipolar.

 

Simptom-simptom kemurungan bipolar

Mereka yang mengalami depresi atau kemurungan bipolar akan mengalami gejala-gejala di bawah:

 

1- Berada dalam keadaan tertekan dan rasa rendah diri.

2- Menangis secara berlebih-lebihan.

3- Nampak tidak bertenaga dan tidak peduli tentang hidup mereka.

4- Kesedihan, kesepian, rasa bersalah dan tidak berdaya.

5- Ucapan perlahan, kelesuan, koordinasi dan daya fokus yang lemah.

6- Insomnia atau ‘oversleeping’.

7- Pemikiran ingin membunuh diri.

8- Perubahan selera makan, samada selera makan bertambah atau tidak makan langsung.

9- Rasa sakit badan yang sukar untuk difahami.

10- Kurang berminat untuk bersosial.

 

 

Simptom-simptom mania bipolar

 

1- Euphoria atau mudah marah.

2- Rasa bangga diri.

3- Mempunyai tenaga berlebihan, kurang tidur.

4- Bercakap berlebihan dan pemikiran yang bercelaru.

5- Suka berbelanja berlebih-lebihan, peningkatan keinginan seks yang sukar dikawal, suka melabur dalam pelaburan yang berisiko, suka memandu laju.

6- Berhalusinasi atau berkhayal,ciri-ciri psikotik seperti ini boleh berlaku kepada 1 dalam 2 kes mania bipolar.

 

Bagaimana cara merawat gangguan bipolar ini??

 

Kebiasaannya doktor akan bekalkan ubat penenang untuk menstabilkan mood pesakit. Namun, sekiranya ubat penstabil mood tidak mampu mengawal keseluruhan simptom, doktor akan memberikan beberapa jenis ubat lain bagi menstabilkan mood dan menenangkan depresi pesakit.

 

Selain penstabil mood, rawatan psikoterapi juga perlu dijalankan bagi membantu pesakit menjadi lebih bijak dalam mengawal stress dan dapat memulihkan kembali kehidupan asal mereka serta lebih berdisiplin makan ubat.

 

Boleh ke penyakit gangguan bipolar ini sembuh???

 

Tiada ubat yang boleh menyembuhkan penyakit gangguan bipolar. Namun, dengan bantuan kaedah psikotik dan juga ubat penstabil mood serta ubat-ubat gangguan bipolar yang lain, pesakit gangguan bipolar dapat hidup normal dan produktif. Walaubagaimanapun, pesakit gangguan bipolar harus berdisiplin dalam pengambilan ubat dan juga sentisa mematuhi temu janji dengan doktor mereka untuk mengelakkan episod-episod yang agresif.

 

Disamping itu, sekarang ini terdapat banyak kumpulan sokongan untuk pesakit dan juga ahli keluarga. Kumpulan sokongan ini diwujudkan bagi membantu mereka bersuara secara terbuka untuk memahami mereka yang menghidap gangguan bipolar ini. Ada diantara pesakit gangguan bipolar ini mendapat peluang pekerjaan setelah menyertai kumpulan sokongan ini.

 

Ada ke alternatif lain selain kebergantungan pada ubat hospital??

 

Selain daripada pengambilan ubat-ubatan untuk menstabilkan mood dan sebagainya, Shaklee mempunyai rangkaian produk yang lebih sihat untuk membantu menstabilkan mood pesakit gangguan bipolar ini. Antaranya ialah:

 

B complex

Membantu meredakan stress dan menenangkan perasaan.

Membantu menukarkan makanan menjadi tenaga untuk menyelesaikan tugasan seharian.

Membantu mencegah gejala kemurungan dan depresi.

 

Ostematrix

Membantu meringankan stress.

Membantu mengimbangi tekanan darah, impuls saraf dan kadar denyutan jantung.

Membantu menggalakkan tidur yang lebih berkualiti.

Membantu mengelakkan jantung berdebar, depresi, stress, sakit kepala dan pitam.

 

Omega Guard

Membantu mencegah migrain dan insomnia.

Membantu mengurangkan stress.

Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.

Membantu menstabilkan emosi.

Membantu menguatkan ingatan.

 

Untuk menempah dan konsultansi berkaitan produk, anda boleh membeli dan menghubungi saya dengan beberapa cara di bawah ini.

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

 

Beli secara online di sini

 

Lokasi COD
==========
Jeli – Rantau Panjang – Tanah Merah – Machang – Pasir Mas – Salor – Pasir Pekan – Pasir Hor – Wakaf Bharu – Kubang Kerian – Kota Bharu – Pengkalan Chepa – Ketereh dan kawasan berdekatan.

USM – Batu Uban – Bayan Baru – Bayan Lepas – Queensbay Mall – Bukit Jelutong – Sg. Dua – Sg. Ara – Relau – Teluk Kumbar – Balik Pulau – Jelutong – Georgetown – Perak Road – Burma Road – Tanjong Bungah – Tanjong Tokong – Batu Feringhi dan kawasan berdekatan.

 

 

 

 

Continue Reading

Tutorial make-up simple dan peralatan asas yang diperlukan

Sekarang ramai orang perempuan yang teruja sangat tengok tutorial make-up kat youtube kan??Tak kira lapisan umur, daripada sekolah rendah, remaja sampai lah mak-mak kita kat rumah itu pun suka tengok cara orang make-up kan?? Semua orang teringin untuk nampak cantik dan bergaya sekarang ni kan. Bagi yang baru nak berjinak-jinak calit mekap kat muka ni, tahu ke apa peralatan asas yang perlu ada untuk mekap?? Jom kita tengok tutorial mekap simple dan peralatan asas yang diperlukan.

Sebelum kita mula nak tatarias wajah, kita kena sediakan terlebih dahulu barang-barang asas yang diperlukan. Di sini saya kongsikan juga sedikit tips untuk menggunakan barang-barang asas mekap.

 

Alat keperluan asas untuk solekan

 

1.Concealer
Pilih concealer jenis berkrim yang boleh sorokkan lingkaran gelap bawah mata dan menutup cela di wajah.

 

2. Foundation / bedak asas
Kita tidak perlu mencalit foundation ke seluruh muka, hanya calit di kawasan yang mempunyai warna dan tona yang tidak sekata pada wajah. Sekiranya wajah kita tidak mempunyai masalah, kita boleh menggunakan ‘tinted moisturiser’ sahaja.

 

3. Blusher / pemerah pipi
Pilih warna yang lebih hangat bagi menyerlahkan kecomelan pipi gebu kita itu.

4. Translucant powder
Apa yang best pasal translucant powder ni, ia jenis bedak serbuk yang sangat ringan, mudah disapu menggunakan berus, mudah rata dan kawalan berkilat. Maksudnya, wajah kita nampak cantik dan tidak berkilat apabila memakainya.

 

5. Maskara
Tak lengkap rasanya tatarias bahagian mata tanpa maskara. Pilih warna hitam atau coklat gelap bagi mereka yang tidak memiliki bulu mata yang lebat.

 

6. Neutral eye shadow / pembayang mata warna nuetral
Warna beige atau taupe kebiasaannya disapukan di seluruh kelopak mata sebagai pencerah.

7. Pembayang mata
Bagi mekap yang simple dan neutral, warna coklat abu-abu dan kelabu arang menjadi pilihan. Sapukan di bahagian bawah kelopak mata dan juga di bawah tulang berhampiran mata untuk menampakkan kedalaman. Bagi mereka yang suka nampak sweet, boleh gunakan warna pink lembut.

 

8. Eye liner
Eye liner ni tujuan pemakaian adalah untuk menutup ‘gap’ bulu mata palsu dan jugak untuk menyerlahkan lagi mata kita untuk tampak lebih menarik. Gunakan eye liner warna hitam atau coklat gelap, gariskan nipis sahaja di atas kelopak mata.

 

9. Gincu/lipstick
Gincu bibir boleh dipilih mengikut citarasa anda. Namun, warna gincu yang tengah ‘in’ trend sekarang ni terdiri daripada warna-warna neutral dan lembut. Kita boleh jugak memakai lip gloss jika kita suka nampak bibir berkilat.

Ok, sekarang kita sudah tahu serba sedikit alat solek yang kita perlukan. Bagaimana pula dengan berus?? Berus mekap merupakan peralatan penting bagi memastikan solekan kita kelihatan cantik dan kemas.

 

Berus mekap

 

1. Fluffy powder brush
Berus ini bersaiz besar, bulat dan lembut bulunya. Digunakan untuk menyapu bedak serbuk pada seluruh muka di akhir mekap.

2. Blush brush
Bersaiz lebih kecil dan sesuai untuk menyapu dan mengadun pemerah pipi di sekitar pipi dan tulangnya.

3. Eye shadow brush
Satu berus yang cukup untuk menyapu pembayang mata dengan satu sapuan.

4. Crease brush
Bersaiz kecil dan bulat, digunakan di bawah lipatan untuk menambah kesan lebih gelap dan dramatik.

5. Eye liner brush
Kecil, tirus sedikit dan rata, digunakan untuk membuat garisan pada mata atau untuk menyapu sedikit serbuk kening bagi mereka yang memiliki kening nipis.

6. Tweezer
Digunakan untuk mencabut helaian bulu kening yang tumbuh berselerak dan nampak tidak kemas. Namun, perbuatan ini haram dilakukan bagi wanita muslim. Ianya bertentangan dengan tuntutan syariat Islam.

 

Yeayyy!!!!Dah tahu dah apa yang nak dibeli lepas ni. Jom kita cuci mata tengok tutorial mekap yang simple tapi tetap nampak cantik dan manis apabila dipandang.

 

 

Bagi seorang perempuan yang suka bermekap, kita juga harus tahu mencuci mekap dengan sebersihnya bagi mengelakkan wajah kita bermasalah. Apabila kita tidak mencuci mekap dengan bersih, ia akan menyebabkan liang pori tersumbat yang boleh menyebabkan jerawat tumbuh.

 

Oleh itu, untuk menjaga kejelitaan semulajadi wajah kita. Kita harus mengamalkan vitamin C dan E. Barulah mekap kita nampak cantik dan tidak terlalu tebal, sebab kulit wajah kita sudah semulajadi cantik.

 

Vitamin C
=========
Membantu menganjalkan kulit, antioksidan, meningkatkan sistem imun badan, mengecutkan jerawat, mencerahkan kulit.

 

Vitamin E
=========
Membantu mengekalkan kecantikan kulit, melembabkan kulit dan memudarkan parut jerawat

 

Untuk menempah dan konsultansi berkaitan produk, anda boleh membeli dan menghubungi saya dengan beberapa cara di bawah ini.

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

 

Beli secara online di sini

 

Lokasi COD
==========
Jeli – Rantau Panjang – Tanah Merah – Machang – Pasir Mas – Salor – Pasir Pekan – Pasir Hor – Wakaf Bharu – Kubang Kerian – Kota Bharu – Pengkalan Chepa – Ketereh dan kawasan berdekatan.

USM – Batu Uban – Bayan Baru – Bayan Lepas – Queensbay Mall – Bukit Jelutong – Sg. Dua – Sg. Ara – Relau – Teluk Kumbar – Balik Pulau – Jelutong – Georgetown – Perak Road – Burma Road – Tanjong Bungah – Tanjong Tokong – Batu Feringhi dan kawasan berdekatan.

Continue Reading