Resepi Cupcake Gebu Perisa Vanila Sukatan Cawan

Sejak anak semakin membesar ni, dia dah pandai minta macam-macam. Paling dia suka minta kita buatkan untuk dia adalah cupcake. Di sini saya ingin kongsi satu resepi cupcake gebu perisa vanila yang mudah untuk disediakan menggunakan sukatan cawan.

 

 

Resepi ini saya telah ubah daripada resepi asal, namun rasanya tetap sedap, berbau wangi dan gebu. Anak saya memang suka sangat makan cupcake ini. Dia juga suka tolong saya masa buat kek ini. Memang sangat mudah untuk membuatnya.

 

Bahan-bahan:

3/4 cawan Marjerin (suhu bilik)

4 biji Telur saiz C (suhu bilik)

2 1/2 cawan Tepung gandum

3/4 cawan Gula

3 sudu kecil Esen vanila

1 1/4 cawan Fresh milk

2 1/2 sudu kecil Baking powder

Jem strawberi (optional)

 

 

Cara membuatnya:

1- Ayak tepung gandum bersama baking powder di dalam satu bekas.

2- Sediakan satu bekas lain, putarkan marjerin menggunakan kelajuan tinggi sehingga betul-betul kembang (marjerin akan bertukar warna seakan putih).

3- Masukkan gula dan putar sehingga sebati. Kemudian masukkan telur dan esen vanila satu persatu semasa mixer berputar pada kelajuan sederhana.

4- Masukkan tepung dan susu berselang seli dan putarkan pada kelajuan perlahan. Putarkan sehingga sebati.

5- Panaskan cupcake maker atau cupid, masukkan sedikit adunan. Tutup 30saat, buka penutup dan picitkan jem strawberi sedikit ditengah. Tambah lagi adunan sehingga separuh atau 3/4 cawan cupid itu. Tutup dan biarkan masak. Boleh guna garfu atau lidi untuk memeriksa kek dah masak ke belum.

6- Apabila dah masak, keluarkan dan sedia dihidangkan.

 

Saya guna trio cupcake maker ini je…tak payah letak cawan kertas pun tak apa.

 

Bagi mak-mak yang tak ada ketuhar untuk membakar cupcake, anda boleh membeli cupid atau cupcake maker ni secara online. Harganya kurang daripada RM90 semasa saya membelinya dulu.

 

Untuk rasa yang lebih enak, boleh gunakan mentega selain daripada marjerin. Saya guna marjerin pelangi je, sebab itu yang ada kat dapur ni…hahaha…

 

 

Kalau nak guna ketuhar, sebelum sediakan semua bahan, panaskan dulu ketuhar pada 170C.  Masukkan adunan di dalam cawan kertas, bakar selama 15-18minit atau sehingga kek masak.

 

SELAMAT MENCUBA!!!

 

Ingin menjana peluang pendapat sampingan??? Ingin mengisi ruang masa yang ada secara berfaedah???Kami sedia membimbing anda untuk menaikkan taraf ekonomi keluarga anda. Bonus dan untung runcit adalah milik anda. Kami cuma membantu membimbing anda untuk berjaya di dalam perniagaan ini. Hubungi saya untuk mendapatkan keterangan lebih lanjut lagi.

 

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

 

Daftar secara online di sini

 

Lokasi COD
==========
Jeli – Rantau Panjang – Tanah Merah – Machang – Pasir Mas – Salor – Pasir Pekan – Pasir Hor – Wakaf Bharu – Kubang Kerian – Kota Bharu – Pengkalan Chepa – Ketereh dan kawasan berdekatan.

USM – Batu Uban – Bayan Baru – Bayan Lepas – Queensbay Mall – Bukit Jelutong – Sg. Dua – Sg. Ara – Relau – Teluk Kumbar – Balik Pulau – Jelutong – Georgetown – Perak Road – Burma Road – Tanjong Bungah – Tanjong Tokong – Batu Feringhi dan kawasan berdekatan.

 

 

Continue Reading

Cara buat skrub muka dan masker di rumah

Malasnya la hai nak ke spa buat facial. Mahal harga mereka setandinglah dengan kualiti servisnya kan. Kebetulan kat rumah ni ada tomato, gula putih dan ais kiub. Ok la ni daripada tak ada kan. Jom lah kita sental muka jap.

 

 

Memula, kita wap kan dahulu muka kita ni bertujuan untuk membuka pori-pori muka. Kalau tak nak wapkan pun tak mengapa. Selepas itu, kita belah dua tomato dan cicah ke dalam gula putih, gosok lah ke muka secara membulat. Selepas itu, kita cuci muka dengan air yang mengandungi ais untuk tutup balik liang pori yang telah terbuka tadi.

 

 

Apa kebaikan skrub dengan tomato dan gula???

1- Skrub tomato dan gula ni dapat membantu menanggalkan sel-sel kulit mati di muka kita yang membuatkan muka nampak kusam dan tak cantik.

2- Skrub ini membantu kulit muka rasa rileks dan sejuk. Bagus untuk tegangkan kembali kulit muka kita.

3- Kandungan lycopene yang kaya di dalam tomato membantu memperbaiki kulit, melindungi kulit daripada pancaran matahari dan mencerahkan kulit.

 

Aishhh…tetiba rasa gatal tangan pulak la nak pakai masker. Barang lain tak ada, tapiiii… serbuk ESP dan serbuk peninggalan SR vit c ni ada lagi. Kira aci la kan buat masker. Campur plain yogurt sikit dalam peti ais tu. Lepas tu, gaul sebati semua sebelum sapu ke seluruh muka.

 

 

Bangun tidur pagi esok baru cuci muka dengan Nutriwhite deep foaming cleanser. Lembuuuuuttttt je rasa kulit ni….ok lah…sekian sahaja entri ringkas kali ni…

 

Untuk menempah dan konsultansi berkaitan produk, anda boleh membeli dan menghubungi saya dengan beberapa cara di bawah ini.

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

Beli secara online di sini

Beli secara online di sini

atau beli kombo ESP dan SR Vit C di sini

Continue Reading

Omega Guard Shaklee bukan sekadar minyak ikan biasa

Pernah tak kita jumpa minyak ikan yang 99% tulen?? Mempunyai pelbagai manfaat kepada kesihatan kita dan boleh diamalkan oleh seisi keluarga. Omega Guard Shaklee bukan sekadar minyak ikan biasa. Ia merupakan softgel minyak ikan terbaik di dunia yang dihasilkan melalui proses yang dikawal rapi.

6 SEBAB KENAPA PERLU PILIH OMEGA GUARD SHAKLEE

1- Minyak ikan yang bergred farmaseutikal dan ultratulen. Bermaksud pihak syarikat tertakluk kepada pelbagai undang-undang dan peraturan bagi mengawal paten, ujian, keselamatan, keberkesanan dan pemasaran suplemen yang dikeluarkan.
2- Melalui proses penyulingan propietari 3 molekular bagi menyingkirkan bahan-bahan tercemar dan merbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat dalam kebanyakan jenis ikan. Ia juga mengandungi minyak omega 3 yang lebih pekat dan tulen.
3- Mengandungi lebih DHA dan EPA berbanding jenama lain. Apa fungsi DHA dan EPA untuk badan kita??? Penting sangat ke?? Kita bincang dalam sub topik seterusnya ye. Teruskan membaca.
4- Mempunyai 7 spektrum penuh asid lemak omega tulen di dalam pengambilan seharian Omega guard seperti DHA, EPA, ALA dan lain-lain. “Spektrum penuh” menunjukkan bahawa minyak ikan yang dihasilkan masih mengekalkan nutrisi semulajadinya.
5- Kurang berbau dan rasa hanyir ikan. Omega guard berbau hanyir apabila dikunyah begitu sahaja. Kebiasaan anak-anak suka kunyah Omega Guard ni macam makan nasi aje. Mungkin sebab rasanya kurang hanyir dan bau hanyir ikannya tidak keterlaluan. Jadi, anak-anak suka mengunyahnya walaupun ia sangat mudah untuk ditelan.
6- Mempunyai kelulusan daripada Friends of the Sea untuk menangkap ikan di laut. Friends of the Sea merupakan sebuah badan NGO yang menjaga pemuliharaan habitat laut. Ia merupakan projek pensijilan antarabangsa dan terkemuka bagi produk yang berasaskan perikanan dan akuakultur.

APA MAKSUD DHA DAN EPA???APAKAH FUNGSI MEREKA KEPADA TUBUH KITA???

DHA (asid docosahexaenoic) dan EPA (eiscosapentaenoic acid) merupakan asid lemak  omega 3 yang penting dalam membantu keberlangsungan fungsi di dalam tubuh kita. Ia sangat penting untuk perkembangan otak dan retina mata selain berfubgsi sebagai anti-radang.

Fungsi DHA

==========
DHA dapat membantu mencegah penyakit kulit, asma, kanser payudara, prostat dan membantu meningkatkan daya seksual. Selain itu, ia juga membantu menghindarkan migrain dan kebas badan serta membantu mengekalkan rasa panas dalam badan.

Fungsi EPA

==========
EPA pula berfungsi membantu mencegah pembekuan darah, bagus diamalkan oleh pesakit jantung. Ia juga membantu mencegah kanser, darah tinggi, tekanan perasaan dan mengawal kadar kolesterol yang berlebihan di dalam badan kita.

SIAPAKAH YANG MEMERLUKAN OMEGA GUARD INI???

Lelaki dewasa

================
Kebanyakan orang lelaki ni mereka jarang mementingkan cara pemakanan yang sihat. Mereka lebih cenderung diserang penyakit jantung.
Terdapat penyelidikan yang menyokong bahawa pengambilan asid lemak omega 3 dapat membantu mengurangkan penyakit jantung koronari dan mengawal paras kolesterol dalam tubuh kita.
Tambahan pula, omega 3 dapat membantu memperbaiki masalah kesihatan kardiovaskular, memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal. Disamping ia membantu memelihara kesihatan mata, otak dan juga sendi.

Wanita mengandung / Ibu hamil

===================================
Omega guard membantu mengawal berat badan ibu semasa hamil, perkembangan otak bayi di dalam kandungan dan mengurangkan risiko kelahiran pra matang ( kelahiran tidak cukup bulan). Tambahan, ia dapat membantu mengelakkan gila meroyan selepas melahirkan bayi.

Wanita yang menyusukan anak

===================================
Selain membantu menurunkan berat badan si ibu tanpa menjejaskan penghasilan susu badan. Omega Guard juga membantu membekalkan nutrisi untuk sistem imunisasi dan juga perkembangan otak anak yang disusukan.

Kanak-Kanak

===============
Kanak-kanak yang berumur 1 tahun ke atas digalakkan pengambilan 1 biji Omega Guard sehari. Ia bagi mengelakkan anak kita mudah demam, terkena jangkitan virus, batuk, selsema dan asma. Ia membantu memperkuatkan sistem imun dalam badan anak kita. Omega guard juga membantu menambah dan mengawal selera makan anak-anak kita. Jadi, kita dapat mengelakkan mereka daripada obesiti.
Bagi mereka yang hendak menguruskan badan, omega guard bertindak sebagai pembakar lemak. Supaya berat badan kita kekal di paras normal BMI.

TESTIMONI PENGGUNA OMEGA GUARD

 ” anak trauma tiap kali kena neb…selepas anak umur 1tahun paed suggest amek fish oil untuk atasi masalah anak… sebab penggunaan nebulizer tak bagus untuk jangka masa panjang….sejak amalkan omega guard secara konsisten..anak tak pernah kena neb lagi….”
“ibu hamil terpaksa ulang alik ke klinik untuk pantau tekanan darah sebab mengalami masalah tekanan darah tinggi…setelah amalkan omega guard selama 2 minggu..keputusan sangat mengujakan…”
“…seluar yang baru beli januari lepas dah semakin longgar dan kata lebih bertenaga untuk membantu kerja-kerja menguruskan rumah tangga…”
“…mak ayah ambil sebab nak kawal paras kolesterol dan turunkan berat badan…alhamdulillah..selepas amalkan omega mak ayah dah boleh jalan tanpa rasa sakit kaki dah…dulu berat badan berlebihan nak jalan pun susah…tak rugi beli banyak-banyak…last promo omega saya grab 1 set…”

PROMOSI BULAN KEMERDEKAAN 2017

Sempena bulan Ogos 2017 ada bulan kemerdekaan negara kita. Shaklee menawarkan promosi hebat dengan setiap pembelian 5 botol omega guard kepada ahlinya di dalam 1 resit. Belum jadi ahli??? Jangan risau, dengan setiap pembelian 5 botol omega guard anda akan dapat :

✔ e-voucher bernilai RM60
✔ keahlian Shaklee
✔ penghantaran melalui gdex/city link/poslaju/COD(kawasan tertentu sahaja)
✔ Rebat tunai yang akan dikreditkan ke akaun anda sebanyak +/- RM20
✔ Layak membeli SR Vit C dengan harga RM60, jimat RM37.50 (limited stock)
✔ Layak membeli Shaker limited edition dengan harga RM18
Pembelian dengan pembelian untuk shaker dan vitamin C adalah terhad. Sementara stok masih ada.
Untuk menempah dan konsultansi berkaitan produk, anda boleh membeli dan menghubungi saya dengan beberapa cara di bawah ini.
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
 Beli secara online di sini
Daftar keahlian online di sini
Beli secara online di sini
Continue Reading