Apakah Bipolar Disorder? Ketahui Kesan dan Cara Merawatnya

Gangguan bipolar (bipolar disorder) atau gangguan dwi kutub merupakan gangguan mood atau perasaan pesakit yang berubah-ubah. Ia boleh jadi perubahan mood yang melampau, daripada kemurungan sehingga ke mania. Bipolar disorder juga dikenali sebagai gangguan kemurungan manik.

 

 

Gangguan bipolar ini sangat serius dan pesakit boleh bertindak agresif sehingga membunuh diri dan juga mencederakan orang lain. Namun, ianya boleh dikawal melalui terapi dan juga ubat.

 

Gangguan bipolar boleh terjadi kepada sesiapa sahaja tanpa mengira umur, jantina, bangsa, dan negara. Kita semua maklum bahawa gangguan bipolar ini boleh diwarisi daripada keturunan yang lepas. Faktor genetik juga menyumbang kepada gangguan ini selain daripada gaya hidup yang tidak sihat.

 

 

Adakah Bipolar Disorder boleh dicegah??

 

Sehingga ke hari ini tiada lagi ditemukan langkah pencegahan untuk mengelakkan gangguan bipolar. Namun, kita boleh cuba memahami tingkah laku mereka yang menghidap gangguan bipolar ini dan belajar cara untuk mengawal perasaan mereka yang menghidapi penyakit ini. Langkah ini bagi mengelakkan mereka bertindak lebih agresif yang boleh mendatangkan kecederaan.

 

Simptom-simptom pesakit gangguan bipolar:

Gangguan bipolar boleh berlaku diantara 2 perubahan mood yang ekstrem melampau, iaitu:

 

1- Kemurungan bipolar, ia merangkumi perasaan sedih, tidak dihargai, tidak berdaya dan tidak bernilai.

2- Mania bipolar, ia merangkumi ketenangan dan kegembiraan. Ditambah dengan tenaga dan aktiviti yang menyebabkan mereka kurang tidur.

 

Orang dengan gangguan bipolar boleh mempunyai episod manik yang berlaku secara bersamaan dengan gejala depresi, atau sebaliknya. Apabila episod manik atau depresif pada masa yang sama termasuk gejala kutub bertentangan, episod itu dikatakan mempunyai “ciri bercampur.”

 

Anda mungkin juga ingin mengetahui simptom mereka yang menghidap kemurungan bipolar dan mania bipolar.

 

Simptom-simptom kemurungan bipolar

Mereka yang mengalami depresi atau kemurungan bipolar akan mengalami gejala-gejala di bawah:

 

1- Berada dalam keadaan tertekan dan rasa rendah diri.

2- Menangis secara berlebih-lebihan.

3- Nampak tidak bertenaga dan tidak peduli tentang hidup mereka.

4- Kesedihan, kesepian, rasa bersalah dan tidak berdaya.

5- Ucapan perlahan, kelesuan, koordinasi dan daya fokus yang lemah.

6- Insomnia atau ‘oversleeping’.

7- Pemikiran ingin membunuh diri.

8- Perubahan selera makan, samada selera makan bertambah atau tidak makan langsung.

9- Rasa sakit badan yang sukar untuk difahami.

10- Kurang berminat untuk bersosial.

 

 

Simptom-simptom mania bipolar

 

1- Euphoria atau mudah marah.

2- Rasa bangga diri.

3- Mempunyai tenaga berlebihan, kurang tidur.

4- Bercakap berlebihan dan pemikiran yang bercelaru.

5- Suka berbelanja berlebih-lebihan, peningkatan keinginan seks yang sukar dikawal, suka melabur dalam pelaburan yang berisiko, suka memandu laju.

6- Berhalusinasi atau berkhayal,ciri-ciri psikotik seperti ini boleh berlaku kepada 1 dalam 2 kes mania bipolar.

 

Bagaimana cara merawat gangguan bipolar ini??

 

Kebiasaannya doktor akan bekalkan ubat penenang untuk menstabilkan mood pesakit. Namun, sekiranya ubat penstabil mood tidak mampu mengawal keseluruhan simptom, doktor akan memberikan beberapa jenis ubat lain bagi menstabilkan mood dan menenangkan depresi pesakit.

 

Selain penstabil mood, rawatan psikoterapi juga perlu dijalankan bagi membantu pesakit menjadi lebih bijak dalam mengawal stress dan dapat memulihkan kembali kehidupan asal mereka serta lebih berdisiplin makan ubat.

 

Boleh ke penyakit gangguan bipolar ini sembuh???

 

Tiada ubat yang boleh menyembuhkan penyakit gangguan bipolar. Namun, dengan bantuan kaedah psikotik dan juga ubat penstabil mood serta ubat-ubat gangguan bipolar yang lain, pesakit gangguan bipolar dapat hidup normal dan produktif. Walaubagaimanapun, pesakit gangguan bipolar harus berdisiplin dalam pengambilan ubat dan juga sentisa mematuhi temu janji dengan doktor mereka untuk mengelakkan episod-episod yang agresif.

 

Disamping itu, sekarang ini terdapat banyak kumpulan sokongan untuk pesakit dan juga ahli keluarga. Kumpulan sokongan ini diwujudkan bagi membantu mereka bersuara secara terbuka untuk memahami mereka yang menghidap gangguan bipolar ini. Ada diantara pesakit gangguan bipolar ini mendapat peluang pekerjaan setelah menyertai kumpulan sokongan ini.

 

Ada ke alternatif lain selain kebergantungan pada ubat hospital??

 

Selain daripada pengambilan ubat-ubatan untuk menstabilkan mood dan sebagainya, Shaklee mempunyai rangkaian produk yang lebih sihat untuk membantu menstabilkan mood pesakit gangguan bipolar ini. Antaranya ialah:

 

B complex

Membantu meredakan stress dan menenangkan perasaan.

Membantu menukarkan makanan menjadi tenaga untuk menyelesaikan tugasan seharian.

Membantu mencegah gejala kemurungan dan depresi.

 

Ostematrix

Membantu meringankan stress.

Membantu mengimbangi tekanan darah, impuls saraf dan kadar denyutan jantung.

Membantu menggalakkan tidur yang lebih berkualiti.

Membantu mengelakkan jantung berdebar, depresi, stress, sakit kepala dan pitam.

 

Omega Guard

Membantu mencegah migrain dan insomnia.

Membantu mengurangkan stress.

Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.

Membantu menstabilkan emosi.

Membantu menguatkan ingatan.

 

Untuk menempah dan konsultansi berkaitan produk, anda boleh membeli dan menghubungi saya dengan beberapa cara di bawah ini.

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

 

Beli secara online di sini

 

Lokasi COD
==========
Jeli – Rantau Panjang – Tanah Merah – Machang – Pasir Mas – Salor – Pasir Pekan – Pasir Hor – Wakaf Bharu – Kubang Kerian – Kota Bharu – Pengkalan Chepa – Ketereh dan kawasan berdekatan.

USM – Batu Uban – Bayan Baru – Bayan Lepas – Queensbay Mall – Bukit Jelutong – Sg. Dua – Sg. Ara – Relau – Teluk Kumbar – Balik Pulau – Jelutong – Georgetown – Perak Road – Burma Road – Tanjong Bungah – Tanjong Tokong – Batu Feringhi dan kawasan berdekatan.

 

 

 

 

Continue Reading

Resepi Cupcake Gebu Perisa Vanila Sukatan Cawan

Sejak anak semakin membesar ni, dia dah pandai minta macam-macam. Paling dia suka minta kita buatkan untuk dia adalah cupcake. Di sini saya ingin kongsi satu resepi cupcake gebu perisa vanila yang mudah untuk disediakan menggunakan sukatan cawan.

 

 

Resepi ini saya telah ubah daripada resepi asal, namun rasanya tetap sedap, berbau wangi dan gebu. Anak saya memang suka sangat makan cupcake ini. Dia juga suka tolong saya masa buat kek ini. Memang sangat mudah untuk membuatnya.

 

Bahan-bahan:

3/4 cawan Marjerin (suhu bilik)

4 biji Telur saiz C (suhu bilik)

2 1/2 cawan Tepung gandum

3/4 cawan Gula

3 sudu kecil Esen vanila

1 1/4 cawan Fresh milk

2 1/2 sudu kecil Baking powder

Jem strawberi (optional)

 

 

Cara membuatnya:

1- Ayak tepung gandum bersama baking powder di dalam satu bekas.

2- Sediakan satu bekas lain, putarkan marjerin menggunakan kelajuan tinggi sehingga betul-betul kembang (marjerin akan bertukar warna seakan putih).

3- Masukkan gula dan putar sehingga sebati. Kemudian masukkan telur dan esen vanila satu persatu semasa mixer berputar pada kelajuan sederhana.

4- Masukkan tepung dan susu berselang seli dan putarkan pada kelajuan perlahan. Putarkan sehingga sebati.

5- Panaskan cupcake maker atau cupid, masukkan sedikit adunan. Tutup 30saat, buka penutup dan picitkan jem strawberi sedikit ditengah. Tambah lagi adunan sehingga separuh atau 3/4 cawan cupid itu. Tutup dan biarkan masak. Boleh guna garfu atau lidi untuk memeriksa kek dah masak ke belum.

6- Apabila dah masak, keluarkan dan sedia dihidangkan.

 

Saya guna trio cupcake maker ini je…tak payah letak cawan kertas pun tak apa.

 

Bagi mak-mak yang tak ada ketuhar untuk membakar cupcake, anda boleh membeli cupid atau cupcake maker ni secara online. Harganya kurang daripada RM90 semasa saya membelinya dulu.

 

Untuk rasa yang lebih enak, boleh gunakan mentega selain daripada marjerin. Saya guna marjerin pelangi je, sebab itu yang ada kat dapur ni…hahaha…

 

 

Kalau nak guna ketuhar, sebelum sediakan semua bahan, panaskan dulu ketuhar pada 170C.  Masukkan adunan di dalam cawan kertas, bakar selama 15-18minit atau sehingga kek masak.

 

SELAMAT MENCUBA!!!

 

Ingin menjana peluang pendapat sampingan??? Ingin mengisi ruang masa yang ada secara berfaedah???Kami sedia membimbing anda untuk menaikkan taraf ekonomi keluarga anda. Bonus dan untung runcit adalah milik anda. Kami cuma membantu membimbing anda untuk berjaya di dalam perniagaan ini. Hubungi saya untuk mendapatkan keterangan lebih lanjut lagi.

 

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

 

Daftar secara online di sini

 

Lokasi COD
==========
Jeli – Rantau Panjang – Tanah Merah – Machang – Pasir Mas – Salor – Pasir Pekan – Pasir Hor – Wakaf Bharu – Kubang Kerian – Kota Bharu – Pengkalan Chepa – Ketereh dan kawasan berdekatan.

USM – Batu Uban – Bayan Baru – Bayan Lepas – Queensbay Mall – Bukit Jelutong – Sg. Dua – Sg. Ara – Relau – Teluk Kumbar – Balik Pulau – Jelutong – Georgetown – Perak Road – Burma Road – Tanjong Bungah – Tanjong Tokong – Batu Feringhi dan kawasan berdekatan.

 

 

Continue Reading

Set Kesuburan Suami Isteri Ikhtiar Hamil Untuk Dapatkan Anak

Kebiasaannya soalan berkait dengan anak ini, wanita yang akan selalu ditanya. Sedangkan, untuk mendapatkan seorang anak perlukan kerjasama suami isteri. Ramai lelaki ego yang tidak mahu mengakui kelemahan diri. Namun, dengan mengamalkan set kesuburan suami isteri ikhtiar hamil untuk dapatkan anak ini boleh membantu menyelesaikan masalah anda.

 

 

Antara soalan-soalan maut mengundang letusan gunung berapi dihati kita bila dah kahwin…. “Dah 3 tahun kawen..tak dapat anak lagi ke??”…ataupun… “Anak dah besar ni…nak masuk darjah 1 pun….tak ada adik lagi ke???”

 

Hamboihhh mak jemah….berapi-api ye soalan ko!!…kalau mengandung tu macam petik suis mesin buat donat kan senang…petik je suis keluar donat…takkan petik je suis keluar anak???

 

 

Apa-apa pun…kita mesti ikhtiar untuk dapatkan zuriat penyambung keturunan umat Muhammad…kita hanya boleh berusaha…namun yang menentukannya adalah Yang Maha Esa…tak salah untuk kita mencuba pelbagai kaedah alternatif untuk masalah kesuburan…asalkan ianya tidak memudaratkan kesihatan kita…

 

Ok…kat sini saya ingin kongsikan beberapa jenis suplemen untuk membantu mengatasi masalah kesuburan suami isteri..dah ramai yang cuba..dan dah ramai jugak yang telah berjaya dapatkan zuriat setelah amalkan set kesuburan ni…

 

ESP – membantu menguatkan rahim wanita, selain itu, ia dapat membantu menggantikan sel-sel yang rosak dengan sel-sel yang sihat. Tambahan pula, ESP juga dapat membantu menurunkan berat badan. Selain membantu menstabilkan kitaran haid kita.

 

GLA complex-membantu menstabilkan hormon. Membantu menstabilkan kitaran haid dan meningkatkan kesuburan. Mengandungi Vit E yang membantu menguatkan dinding arteri. Ia juga membantu penghasilan egg white cervical mukus yang membantu melancarkan sperma berenang menuju ovum.

 

B complex-mengandungi asid folik yang membantu meningkatkan kesuburan. Lengkap dengan 8jenis vitamin B. Ia juga membantu memberikan tenaga dan meredakan stress.

 

Alfafa complex– terkenal dengan nama jamu moden untuk wanita. Ia sangat bagus dalam membantu mengatasi masalah keputihan, senggugut, kitaran haid tidak teratur dan hubungan suami isteri sebab ia berfungsi seakan kacip fatimah.

 

Vitamin C – membantu penyerapan iron dan vitamin lain dengan lebih efektif. Membantu semasa proses sintesis hormon kritikal untuk meningkatkan keinginan seks dan kesuburan.

 

Vita Lea– mengandungi pelbagai jenis vitamin untuk kesihatan badan kita. Ia mengandungi 28 jenis vitamin dan mineral. Kenapa perlu ambil?? Sebab, jika badan kita tidak mendapat keperluan vitamin yang secukupnya,ia akan menjejaskan kualiti sperma lelaki dan ovum wanita. Zinc yang terdapat di dalamnya sangat bagus dalam membantu meningkatkan kesuburan lelaki.

 

Vitamin E – terkenal juga dengan panggilan vitamin cinta. Sebab ia membantu meningkatkan atau meransang kemahuan untuk bersama. Ia juga membantu meningkatkan kelelakian lelaki dan menyuburkan organ reproduksi lelaki serta wanita. Ia juga mengandungi selenium yang bagus untuk kesuburan lelaki.

 

Pengalaman saya sendiri berikhtiar untuk hamil sekali lagi.

 

Sebelum ini saya memang tidak mengamalkan rawatan peracangan keluarga. Memang daripada awal lagi kami merancang keluarga sendiri. Alhamdulillah, saranan saya disambut baik oleh suami sehingga anak kami berusia 2 tahun.

 

Setelah itu, kami cuba untuk dapatkan anak namun kami hanya merancang, Allah yang menentukan segalanya. Anak kami sudah berusia 3 tahun pun masih belum dikurniakan rezeki untuk hamil lagi.

 

April 2017 saya mula mengamalkan set kesuburan Shaklee, alhamdulillah masalah keputihan berbau yang saya alami beberapa bulan kebelakangan ini semakin pulih dan tidak berbau lagi. Suami pun kata badannya rasa lebih bertenaga dan keinginan untuk bersama itu lebih tinggi setelah mengamalkan set kesuburan ini.

 

Kini, Alhamdulillah saya diberikan peluang untuk hamil lagi. Allah Maha Pengasih, setelah 4 bulan berusaha akhirnya kami berjaya. Kenapa lama sangat??? Sebab suami saya terpaksa outstation atas urusan kerja pada waktu saya tengah subur. Apabila dia pulang, waktu tu saya dah hampir datang haid semula. Itu yang buat kami ambil masa yang lama untuk saya hamil lagi.

 

Jom baca testimoni pengguna set kesuburan Shaklee

 

[PENANTIAN UNTUK HAMIL SELAMA 2 TAHUN BERAKHIR SELEPAS IKHTIAR DENGAN SET KESUBURAN SHAKLEE]

Assalamualaikum dan salam sejahtera . Saya Norshahidah Saffana binti Mohd Nor. Seorang Jururawat dan ibu kepada 2 orang anak iaitu Iyad Dzulfiqar 3tahun dan Idlan Harith 21hari.

Testimoni kali ini saya ingin kongsikan tentang penantian saya untuk hamil selepas 2tahun perkahwinan saya dan suami Mohd Ikhtisyamuddin bin Abd Rashid.

Saya dan suami diijabkabulkan pada 03 Mac 2012. Sejak dari tarikh kami diijabkabulkan,saya berusaha untuk mendapatkan zuriat yang pertama memandangkan ramai diantara rakan sebaya saya telah disahkan hamil.

Setiap bulan saya mengharapkan ada berita baik. Sehinggakan setiap hari saya mengadu kepada suami yang saya inginkan zuriat pertama.

Setelah hampir setahun lebih berusaha,saya terbaca testimoni set kesuburan Shaklee di laman sosial dan saya nekad untuk mencubanya.

Saya terus mencuba Set Kesuburan Shaklee iaitu ESP dan GLA untuk saya,manakala Vitamin E dan Zinc untuk suami. Saya dan suami memang konsisten amalkan set kesuburan ini.

Pada Ogos 2013 saya telah disahkan hamil anak yang pertama. Bermula dari set kesuburan shaklee saya terus jatuh cinta untuk mencuba dengan set kehamilan shaklee.

Alhamdulillah sekarang anak saya yang pertama berusia 3tahun 6bulan.. Saya juga amalkan set kehamilan shaklee ketika mengandung anak yang ke 2..

Kawan-kawan yang berusaha untuk hamil boleh ikhtiar mencuba set kesuburan shaklee ini..

Alhamdulillah inilah sebahagian dari #shakleeeffect saya.

 

“Pada Ogos 2013 saya telah disahkan hamil anak yang pertama. Bermula dari Set Kesuburan Shaklee saya terus jatuh cinta untuk mencuba Set Kehamilan Shaklee.”

– Norshahidah Saffana-

 

“Nampak sahaja double line terus tunjuk dekat suami yang Yanie sah hamil. Rasa sebak sangat kerana Yanie bertuah Allah beri rezeki anak awal.”

– Elyanie Che Ros-

 

 

 

 

Jangan pernah berhenti berdoa dan berharap untuk menimang cahaya mata. Dengan kuasaNya, segala ikhtiar kita untuk mendapatkan anak pasti berhasil.

 

Untuk menempah dan konsultansi berkaitan produk, anda boleh membeli dan menghubungi saya dengan beberapa cara di bawah ini.

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

 

Beli secara online di sini

 

Lokasi COD
==========
Jeli – Rantau Panjang – Tanah Merah – Machang – Pasir Mas – Salor – Pasir Pekan – Pasir Hor – Wakaf Bharu – Kubang Kerian – Kota Bharu – Pengkalan Chepa – Ketereh dan kawasan berdekatan.

USM – Batu Uban – Bayan Baru – Bayan Lepas – Queensbay Mall – Bukit Jelutong – Sg. Dua – Sg. Ara – Relau – Teluk Kumbar – Balik Pulau – Jelutong – Georgetown – Perak Road – Burma Road – Tanjong Bungah – Tanjong Tokong – Batu Feringhi dan kawasan berdekatan.

 

Continue Reading

Set Kehamilan Shaklee

B complex
=========
Ia mengandungi 8 jenis vitamin B lengkap untuk fungsi tubuh, B1(tiamin), B2(riboflavin), B3(niasin), B5(pantotenat), B6(pyridoxine), B7(biotin), B9(asam folat) dan B12(cobalamins). Antara kelebihan B complex Shaklee adalah:

1- Membantu menukarkan makanan menjadi tenaga, untuk mengurangkan masalah keletihan.

2- Membantu mengatasi masalah rambut beruban dan gugur. Membantu mengekalkan kesihatan rambut.

3- Mengandungi biotin dan asid folik yang penting untuk metabolisme badan dan pembentukan sel darah merah.

4- Membantu mencegah anemia dan menggalakkan perkembangan sel yang sihat.

5- Membantu mengurangkan risiko kecacatan bayi di dalam kandungan.

6- Membantu menenangkan fikiran dan mengelakkan stress.

7- Membantu mengimbangi paras kolesterol dalam badan.

 

Vita Lea
=======
Merupakan multivitamin yang diformulasikan lebih 100 tahun yang lalu. Mengandungi 30 jenis nutrisi, 12 jenis vitamin dan 7 jenis mineral yang membantu mengisi lompong nutrisi yang tidak dapat diisi melalui pemakanan seharian kita. Antara kelebihan Vita Lea yang lain adalah:

1- Kaya dengan iron (zat besi) yang sememangnya amat diperlukan oleh ibu hamil. Ibu hamil yang selalu rasa nak pitam atau anemia memang bagus mengamalkan pengambilan Vita Lea untuk mengelakkan diri daripada pengsan.

2- Membantu memberikan tenaga, kekuatan tubuh dan meningkatkan daya ingatan serta daya fokus.

3- Membantu menyediakan nutrisi asas bagi kesihatan sel, otot, kulit, rambut dan kuku.

4- Membantu melindungi fungsi hati, jantung dan buah pinggang.

5- Membantu menstabilkan sistem metabolisne badan dan melambatkan penuaan.

6- Mengandungi klsium dan fosforus yang membantu kepadatan tulang, mengelakkan osteoporosis.

7- Yodium yang terkandung di dalamnya dapat membantu pertumbuhan janin dalam kandungan dan mengawal berat badan.

 

Vitamin C
=========
Fungsi vitamin C Shaklee sangat diperlukan oleh ibu hamil dan janin dalam kandungan. Ia diperlukan untuk membantu menghasilkan kolagen dan struktur protien.

Para saintis bimbang kekurangan vitamin C boleh mengakibatkan kecacatan mental kepada janin. Antara manfaat Vitamin C yang lain adalah:

1- Sebagai antioksidan yang membantu meneutralkan radikal bebas dan menguatkan sistem imun ibu dan bayi dalam kandungan.

2- Membantu membentuk plasenta yang sihat.

3- Vitamin C membantu penyerapan zat besi dengan lebih baik untuk mengelakkan ibu hamil mengalami anemia.

4- Membantu pertumbuhan baik gigi, gusi dan tulang serta sistem badan yang lain.

5- Vitamin C Shaklee mengadungi teknologi ‘sustained release’ yang bermaksud, vitamin C dilepaskan pada kadar 100mg setiap jam mengikut sukatan yang diperlukan oleh badan kita.

6- Ia diperbuat daripada ekstrak jagung yang ditanam secara organik dan tidak memeritkan perut sensitif.

7- 1 biji vitamin C Shaklee mengandungi khasiat yang menyamai 7 biji oren beserta kulitnya.

 

Energizing Soy Protein (ESP)
==========================
1 tin ESP(850g) memgandungi 30kg kacang soya yang ditanam secara organik dan non .
GMO. Mengandungi 9 jenis asid amino dan mutivitamin serta mineral yang lengkap untuk fungsi tubuh.

Badan kita memerlukan asid amino, namun, badan kita tidak memghasilkanya. Jadi, kita perlu mengambilnya melalui pemakanan kita. Antara lain kelebihan ESP adalah:

1- Dilengkapi dengan unsur kalsium untuk mengelakkan kerapuhan tulang dikalangan ibu hamil.

2- Membantu mencantikkan, menganjal dan kulit nampak lebih berseri.

3- Membantu menghilangkan parut jerawat dan selulit.

4- Membantu membekalkan tenaga dengan segera dan memberikan rasa kenyang lebih lama.

5- Membantu mempercepatkan pemulihan luka selepas bersalin dengan pembentukan sel-sel baru yang lebih cepat.

6- Membantu merendahkan paras kolesterol.

7- Membantu meningkatkan kesihatan jantung.

 

Ostematrix
==========
Ia mengandungi 1000mg kalsium, 4000mg magnesium, 400IU vitamin D, boron, mangan, tembaga dan zink. Setiap satunya mempunyai fungsi tersendiri untuk kesihatan tulang kita.

Selain daripada membantu mengelakkan osteoporis dan pembentukan tulang dam gigi. Ia juga mempunyai manfaat yang lain, antaranya:

1- Membantu mengurangkan stress.

2- Membantu melegakan rasa sakit ketika haid atau diawal kehamilan.

3- Membantu mengelakkan kekejangan otot dikalangan ibu hamil.

4- Membantu mengelakkan tumit kaki pecah.

5- Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.

6- Membantu melembutkan najis sekaligus melancarkan proses pembuangan.

7- Membantu mengurangkan risiko praeklempsia.

 

Omega Guard
=============
Omega Guard diperbuat daripada minyak ikan tulen yang mengandungi asid lemak omega-3 yang lebih pekat berbanding produk minyak ikan yang lain. Berbentuk softgel dan mudah untuk ditelan serta kurang berbau hanyir. Antara kebaikan Omega Guard adalah:

1- Mengandungi EPA yang berfungsi untuk membantu menyokong fungsi jantung, sistem imun badan dan tindak balas keradangan.

2- DHA yang terkandung di dalamnya berfungsi untuk membantu menyokong fungsi otak, mata dab sistem saraf pusat.

3- EPA dan DHA sangat penting untuk perkembangan kesihatan dan otak ibu dan bayi dalam kandungan. Ini kerana ia tidak dapat dihasilkan sendiri oleh badan. Ia hanya boleh didapati melalui pemakanan. Omega Guard membantu memberikan nutrisi yng secukup yang diperlukan oleh badan kita.

4- Membantu mengurangkan risiko alergi dikalangan bayi.

5- Membantu mencegah kelahiran pramatang dan memgurangkan risiko pre-eklampsia.

6- Membantu mengurangkan risiko ibu kemurungan selepas bersalin.

7- Membantu meningkatkan tahap penglihatan dan kognitif bayi.

 

 

Untuk menempah dan konsultansi berkaitan produk, anda boleh membeli dan menghubungi saya dengan beberapa cara di bawah ini.

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

Beli secara online di sini

Lokasi COD
==========
Jeli – Rantau Panjang – Tanah Merah – Machang – Pasir Mas – Salor – Pasir Pekan – Pasir Hor – Wakaf Bharu – Kubang Kerian – Kota Bharu – Pengkalan Chepa – Ketereh dan kawasan berdekatan.

USM – Batu Uban – Bayan Baru – Bayan Lepas – Queensbay Mall – Bukit Jelutong – Sg. Dua – Sg. Ara – Relau – Teluk Kumbar – Balik Pulau – Jelutong – Georgetown – Perak Road – Burma Road – Tanjong Bungah – Tanjong Tokong – Batu Feringhi dan kawasan berdekatan.

 

 

 

 

Continue Reading