Eye Floaters, Penyebab, Simptom dan Cara Merawatnya

‘Eye floaters’ ini muncul seakan tompok atau kilatan warna putih di dalam penglihatan kita. Ia biasanya terjadi sekiranya kita melihat tempat cerah atau kita melakukan kimpalan contohnya. ‘Eye floaters’ ini sepatutnya tidak mengganggu mata kita, sebab ia akan hilang dalam masa beberapa minit. Tapi, sekiranya ia sentiasa mengganggu penglihatan kita untuk jangka masa lama. Kita perlu berbuat sesuatu untuk mengatasinya sebelum ia merebak menjadi semakin parah. Jom ketahui berkenaan ‘eye floaters’, penyebab, simptom dan cara merawatnya.

 

SIMPTOM-SIMPTOM ‘EYE FLOATERS’

Ia dinamakan sebagai ‘floaters’ sebab ia seakan bayang kecil yang bergerak di penglihatan kita. Ia akan bergerak menjauh sekiranya kita cuba fokuskan penglihatan kita padanya. Antara simptom kita mempunyai masalah ‘eye floaters’ adalah kita selalu nampak :

1- bintik hitam atau kelabu

2- garisan squiggly

3- garisan macam benang tapi boleh lihat menembusinya

4- jaring labah-labah

5- bentuk cincin

Biasanya, apabila kita menghadapi masalah penglihatan sedemikian, ia tidak hilang dengan cepat. Namun, ia akan berkurang dari masa ke semasa.

 

APAKAH YANG MENYEBABKAN TERJADINYA ‘EYE FLOATERS’?

‘Eye floaters’ terjadi apabila serat protein dan gel vitreous yang berada di belakang mata bergumpal dan bayang-bayangnya membentuk ‘floaters’.

Kebanyakannya berlaku kepada mereka yang telah berumur dan pernah menjalani pembedahan katarak mata. Namun, ia juga boleh terjadi kepada sesiapa sahaja tanpa mengira peringkat umur. Sekiranya terlihat seakan kilat di mata kita, kita seharusnya berjumpa doktor mata dengan segera.

Terdapat juga faktor-faktor lain, antaranya:

1- Penyakit mata

2- Kecederaan pada mata

3- Diabetes

4- Tumor mata

5- Deposit seakan kristal yang terbentuk di dalam vitreous

 

 

Gangguan mata yang serius boleh berlaku disebabkan oleh ‘eye floaters’ adalah :

1- Retina terlepas

2- Retina terputus

3- Pendarahan di dalam vitreous

4- Keradangan vitreous atau retina yang disebabkan oleh jangkitan atau keadaan autoimun

5- Tumor mata

 

BILA PERLU BERJUMPA DENGAN DOKTOR?

Sekiranya terdapat tanda-tanda ini di dalam penglihatan kita, kita perlu berjumpa dengan doktor yang pakar dalam masalah retina mata dalam kadar segera.

1- ‘Floaters’ tidak hilang atau berkurang dari masa ke semasa.

2- Peningkatan mendadak bilangan ‘floaters’.

3- Kilat cahaya.

4- Hilang pandangan penglihatan sampingan.

5- Perubahan mendadak dan semakin teruk dari masa ke semasa.

6- ‘Floaters’ terjadi selepas menjalani pembedahan mata atau trauma mata.

7- Rasa sakit pada bahagian mata.

 

 

BAGAIMANA CARA UNTUK MERAWAT ‘EYE FLOATERS’?

Masalah ini hampir tidak dipedulikan oleh ramai orang pada peringkat awal termasuklah mereka dalam bidang perubatan. Kebiasaanya kita dinasihatkan untuk mengalih penglihatan kita dengan melihat ke atas dan ke bawah supaya cecair di dalam mata dapat mengalir dengan baik.

Namun, sekiranya ‘floaters’ yang kita nampak itu semakin bertambah dan keadaaannya semakin teruk. Ada kemungkinan doktor akan mencadangkan kita melakukan pembedahan vitrectomy – iaitu proses mengeluarkan vitreous dan gantikannya dengan larutan garam.

 

 

Tetapi, ianya berisiko untuk mendapat kesan sampingan berikut. Risikonya mungkin rendah tapi sekiranya ia terjadi, kita mungkin akan kehilangan penglihatan kita buat selamanya.

1- Retina terlepas

2- Retina terkoyak

3- Katarak

 

ALTERNATIF UNTUK MENGATASI MASALAH ‘EYE FLOATERS’

Shaklee mempunyai satu set produk yang boleh kita cuba untuk membantu mengatasi atau mengurangkan masalah ‘eye floaters’ ini. Namun, anda boleh  dapatkan nasihat doktor mata anda terlebih dahulu sebelum mengamalkan suplemen ini. Telah ramai yang mencubanya dan mereka sangat berpuas hati dengan keberkesanan produk-produk ini.


Beli secara online di sini

Vivix

Mengandungi polifenol yang kaya dengan pelbagai khasiat penting. Ia membantu membaiki saraf,tisu dan sel-sel dalam badan kita sehingga ke tahap DNA. Ia juga membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka di samping memberikan tenaga dan kesihatan menyeluruh ke dalam sistem badan kita. Vivix juga dapat membantu membantutkan sel kanser daripada terus merebak.

 

Beli secara online di sini

Carotomax

Mengandungi 6 jenis karotene yang mengandungi antioksidan yang sangat tinggi. Ia membantu memgurangkan risiko penyakit katarak dan glaukoma. Selain itu, ia juga membantu mengurangkan risiko kanser dan menghalang jangkitan berlaku. Ia juga sangat bagus untuk meningkatkan kesihatan fungsi mata kita.

 

Beli secara online di sini

Omega Guard 

Ia kaya dengan minyak omega 6 yang tulen dan pekat. Membantu mengurangkan keradangan dan meningkatkan fungsi mata. Selain bagus untuk memelihara jantung dan mengelakkan salur darah tersumbat.

 

Beli secara online di sini

B complex

Mengandungi asid folik dan vitamin B yang lengkap. Ia membantu mengurangkan masalah keletihan mata dan juga bagus untuk kesihatan saraf kita. Selain itu, ia bagus membantu mengurangkan tekanan dan tidur lena.

 

Beli secara online di sini

CoQtrol Plus 

Ia mengandungi CoQ10, polifenol dan Tocopherol yang kaya dengan antioksidan. Membantu meningkatkan tenaga, kesihatan jantung, mencantikkan kulit, meningkatkan fungsi otak, kesihatan saraf dan kesuburan lelaki dan wanita. Ia membantu sel-sel dalam badan kita berfungsi dengan lebih baik.

 

TESTIMONI PENGGUNA

 

Untuk menempah dan konsultansi berkaitan produk, anda boleh membeli dan menghubungi saya dengan beberapa cara di bawah ini.

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

Beli secara online di sini

 

Dengan pembelian Set ‘Eye Floaters’ ini anda layak mendapat keahlian Shaklee secara percuma (bernilai RM70), penghantaran percuma melalui Gdex/City Link (bernilai RM11) dan layak mendapat rebat tunai yang akan dikreditkan terus ke akaun anda sebanyak +/-RM34.

Sila hubungi saya untuk pendaftaran keahlian anda atau anda boleh mendaftarkan diri secara online di sini.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

Mandian Bayi Terbaik Sesuai Untuk Kulit Sensitif

November 2017 Shaklee telah melancarkan set mandian bayi organik dan selamat digunakan oleh anak-anak kita. Ianya sangat pekat, berbau lembut dan segar dan ramai bayi yang mempunyai masalah kulit selesa mengunakannya.

Set mandian bayi organik dan selamat digunakan ini mengandungi 3 item iaitu gentle wash, soothing lotion dan massage oil. Selain itu, ia didatangkan khas bersama satu beg comel dan dapat percuma sehelai tuala mandi yang lembut dan menyerap air, istimewa untuk bayi anda.

 

 

Jom kita ketahui satu-persatu perihal setiap item yang terdapat di dalam set mandian organik Shakleebaby ini.

 

1- Gentle Wash

Gel mandian yang mengandungi chamomile, lavender dan aloe vera organik memberikan rasa tenang semasa memandikan anak anda. Gel mandian ini membelai anak anda dengan penuh perasaan yang menenangkan, selesa dan lembut. Ia juga tidak menyebabkan ruam, mempunyai nilai pH yang seimbang dan telah diuji untuk sensitiviti. Ia sangat sesuai untuk kulit bayi yang masih sangat lembut dan sensitif.

 

 

2- Soothing Lotion

Losyen yang berbau lembut dan menenangkan, sangat lembut serta sesuai untuk kulit anak anda yang sensitif. Kandungan chamomile, lavender, minyak rosemary, minyak vanila, minyak biji bunga matahari, minyak biji jojoba dan shea butter organik memberikan keselesaan dan ketenangan kepada bayi. Pastikan kelembapan kulit seluruh badan anak anda sentiasa lembut dan gebu.

Ia membantu anak anda selesa dan lebih senang untuk tidur selepas dimandikan dan disapu pula dengan losyen yang lembut diseluruh badan mereka.

 

 

3- Massage Oil

Mengandungi campuran minyak biji matahari, lavender dan chamomile. Minyak urut ni sangat menenangkan baunya, bayi kita pun suka je bila diurut lembut dengan penuh kasih sayang. Ia juga dapat membantu bayi lebih bertenang dan senang tidur lena.

 

Apa yang ibu dan ayah perlu tahu tentang set mandian Shakleebaby ni???

1- Ianya SELAMAT untuk digunakan kepada bayi seawal 1 hari dilahirkan. Dihasilkan menggunakan bahan-bahan semulajadi yang organik dan tidak mengandungi campuran bahan kimia merbahaya. Ia telah diuji secara klinikal dan juga pediatrician-tested.

2- Set Shakleebaby ini sangat lembut teksturnya, ia tidak memedihkan mata dan sesuai digunakan oleh bayi yang mempunyai kulit sensitif, hypoalergik serta mempunyai pH yang seimbang.

 

Apa lagi keistimewaan set Shakleebaby ini????

Set mandian Shakleebaby ini telah dihasilkan TANPA menggunakan bahan-bahan di bawah :

1- Paraben

2- 1,4-dioxane

3- Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

4- Pewarna atau pewangi tiruan

5- Phthalates

6- Bisphenol-A (BPA)

7- Formaldehyde

 

Bagi ibu bapa yang suka anak berbau wangi sampai melekat di hidung, sila pertimbangkan semula. Mungkin pewangi tiruan yang digunakan tidak sesuai dengan kulit anak anda. Sebab itu Shakleebaby tidak mempunyai bau yang kuat, baunya lembut dan menenangkan saja. Cukup untuk buat bayi anda rasa selesa.

 

Testimoni ibu bapa yang menggunakan set Shakleebaby untuk anak mereka

Untuk menempah dan konsultansi berkaitan produk, anda boleh membeli dan menghubungi saya dengan beberapa cara di bawah ini.

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

Beli secara online di sini

Continue Reading

Youth Skincare Produk 100% Semulajadi Dan Berkesan

Selama 8 tahun pihak Shaklee menjalankan kajian untuk menghasilkan produk yang betul-betul berkesan kepada semua pengguna. Youth skincare produk 100% semulajadi dan berkesan.

Roger Barnett sendiri telah menguji Youth skincare ini ke atas dirinya sebelum ia dipasarkan. Hakikatnya, memang terbukti berkesan 100% dengan syarat mesti mengamalkan fullset Youth skincare dan mengamalkan pemakanan yang sihat dan terdapat beberapa syarat yang lain.

Iya lah kan, memang lah kita menggunakan Youth skincare tapi kita makan makanan tidak berkhasiat, suka pulak tempek mekap yang mengandungi bahan kimia yang tinggi. Tak boleh la macam tu kan.

Set penjagaan wajah Youth ini boleh digunakan oleh lelaki dan juga wanita. Ia diperbuat 100% daripada tumbuhan, tidak diuji ke atas haiwan dan bebas gluten. Set penjagaan wajah ini dapat membantu kita menjadi muda lebih lama.

Ia juga bebas daripada lebih 2,500 jenis bahan kimia dan ramuan yang merbahaya. Ia telah dibuktikan dengan keputusan ujian klinikal.

Youth Skincare

Terdapat 6 jenis produk di dalam set Youth skincare iaitu:

1- Luminous Gel Oil Cleanser

Ia merupakan pembersih wajah 3 dalam 1 TANPA sabun dan mengandungi pH yang seimbang. Ia membantu membersihkan, melembutkan dan mempersiapkan wajah kita untuk menggunakan produk Youth yang lain-lain.

2- Perfecting Skin Toner

Penyegar ini membantu menghidratkan, mengelupas dan menyuburkan kesihatan kulit kita.

3- Youth Activating Serum

Serum ini telah dipatenkan oleh Shaklee iaitu Kompleks pengaktifan belia Shaklee. Ia mengandungi 10x bahan aktif yang bertindak memperbaharui kulit sehingga tahap sel. Hasilnya, ia akan mendorong kulit kita untuk menghasilkan kolagen dan meremajakan kulit kita.

4- Age Defense Mineral Moisturiser SPF 50

Krim pelembap 2 dalam 1, ia berfungsi untuk melindungi kulit kita daripada pencemaran alam dan melindunginya daripada sinar UVA/UVB dengan SPF 50. Ia dihasilkan daripada bahan biopolimer hidupan laut dan bahan semulajadi yang lain. Shaklee formulasi semula pelembab ini dengan SPF 50 untuk kulit wanita Asia disebabkan di sini cuacanya lebih panas berbanding di US.

5- Advanced Renewal Night Cream (Rich/Light)

Krim malam ni menyokong proses pembaharuan kulit ketika kita tidur. Ia diformulasikan daripada campuran bahan botani proprietari Shaklee, membantu pengeluaran kolagen, kulit menjadi lebih muda, licin dan bercahaya.

Krim malam ini membantu menghidratkan dan melembutkan kulit kita sehingga jauh ke dalam kulit.

6- Radiance C & E Capsule

Kapsul yang digunakan adalah biodegradable, bebas bahan pengawet dan berasaskan tumbuhan.

Ia mengandungi 20% vitamin C tulen dapat membantu meyihatkan kulit dan mengurangkan bintik-bintik pada wajah disebabkan oleh faktor penuaan usia. Selain itu, ia membantu melicinkan dan mencerahkan kulit.

Telah terbukti secara klinikal bahawa 100% wanita yang menggunakan set lengkap penjagaan wajah Youth memiliki kulit yang tampak lebih muda.

2/3 daripadanya berjaya mengubah kulit wajah mereka ke sedekad lebih muda dengan set lengkap Youth.

Youth bakal dipasarkan bermula Mac 2018. Cepat hubungi saya untuk tempahan. Stok adalah amat terhad.

FB: Idayu Irdina

FB Page: Idayu Irdina

IG: @idayu_irdina

No.telefon: +6013-918 9500

Continue Reading

Kebaikan CoQTrol Plus Shaklee Untuk Kesihatan Menyeluruh

Januari 2018, Shaklee melancarkan satu lagi produk terbarunya iaitu CoQTrol Plus. CoQTrol Plus merupakan gabungan polifenol dan CoQ10, ini menjadikan ia lebih berkuasa dalam membantu melindungi sel-sel dalam badan kita. Jom kita ketahui kebaikan CoQTrol Plus untuk kesihatan menyeluruh dalam badan kita.

 

Kita boleh bahagikan kebaikan CoQTrol Plus ini kepada lima yang utama iaitu:

1- Membantu membekalkan tenaga berpanjangan.

2- Membantu melancarkan peredaran darah.

3- Membantu meningkatkan kesuburan.

4- Membantu mencantikkan kulit.

5- Membantu meningkatkan daya ingatan.

Namun, sebelum itu kita ketahui dulu apa fungsi polifenol dan CoQ10 untuk tubuh kita. Polifenol membantu meningkatkan mitokondria (penjana sel) dalam sel-sel badan kita. CoQ10 pula berfungsi membantu pengeluaran tenaga sel daripada makanan yang kita makan.

 

 

CoQ10 bertindak seakan pencetus dalam mitokondria untuk menjana proses penghasilan tenaga yang ditukarkan daripada makanan menjadi tenaga (ATP).

 

CoQTrol Plus membantu membekalkan tenaga berpanjangan.

Bagi mereka yang mengamalkan gaya hidup yang aktif, pastinya memerlukan tenaga yang berterusan untuk kekal cergas. CoQTrol Plus bukan sahaja membantu membekalkan tenaga yang berpanjangan, ia juga membantu meningkatkan kekuatan otot dan mempercepatkan proses penyembuhan luka ataupun kecederaan.

 

CoQTrol Plus membantu melancarkan peredaran darah

Jantung merupakan organ terpenting dalam badan kita. Ia berfungsi untuk mengepam darah ke seluruh badan kita. CoQ10 terdapat banyak di dalam sel-sel jantung kita, ianya disebabkan jantung menggunakan tenaga yang banyak untuk mengepam darah ke seluruh badan.

 

 

80% masalah jantung boleh dielakkan dengan mengamalkan gaya hidup sihat seperti bersenam, makan makanan yang sihat dan organik, mengawal paras kolesterol dan mengekalkan tekanan darah pada paras normal. Paras kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi boleh menyebabkan penyakit jantung.

Pengambilan ubat kolesterol (statin) akan menurunkan penghasilan CoQ10 sebanyak 40%. CoQTrol Plus membantu meningkatkan kesihatan jantung, ia membantu mengurangkan masalah jantung dan menambah tenaga bagi mereka yang mengambil statin.

 

CoQTrol Plus membantu meningkatkan kesuburan

CoQTrol Plus membantu melindungi sperma daripada radikal bebas dan membantu meningkatkan kuantiti sperma. Kajian menunjukkan terdapat banyak CoQ10 dibahagian leher sperma untuk membantu memberikan tenaga supaya sperma dapat bergerak lancar. Ada kajian yang menunjukkan pengambilan CoQ10 sebanyak 200mg sehari secara konsisten selama 6 bulan setengah mampu meningkatkan kuantiti dan kualiti sperma.

 

 

Bagi wanita, sel ovum merupakan sel terbesar dalam badan. Di dalam ovum terdapat banyak kandungan CoQ10, ianya sangat penting untuk membantu ovum dapat membahagi dengan baik untuk membentuk ‘anak’ setelah bersenyawa dengan sperma.

CoQTrol Plus terbukti dapat membantu menambah kuantiti sperma, memberi lebih tenaga kepada sperma untuk berenang bertemu ovum, menambah kuantiti ovum dan maningkatkan kesuburan.

 

CoQTrol Plus membantu meningkatkan kesihatan kulit

Terdapat banyak CoQ10 dilapisan permukaan kulit kita. Ia bertindak sebagai pelindung daripada sinar UV dan memberikan tenaga kepada sel kulit untuk membaiki dan menghasilkan sel kulit baru yang lebih sihat.

 

 

Mengikut kajian, pengambilan CoQ10 sebanyak 50-150mg sehari selama 12minggu mampu mengembalikan keremajaan kulit.

Antara kebaikan CoQTrol Plus untuk kulit adalah:

1- Membantu menegangkan dan menganjalkan kulit.

2- Membantu mengurangkan kedutan pada kulit.

3- Membantu melicinkan dan melembutkan kulit.

4- Membantu meremajakan dan menyihatkan kulit.

 

CoQTrol Plus membantu meningkatkan daya ingatan

Ramai antara rakyat Malaysia menghidap penyakit Alzheimer, kajian menunjukkan penyakit Alzheimer disebabkan oleh ‘amyloid plaque’ di dalam sel otak. CoQ10 membantu bertindak sebagai ‘nueroprotective antioxidant’ yang membantu menurunkan kadar ‘amyloid plaque’.

Sebenarnya, kadar CoQ10 akan menurun seiring dengan peningkatan umur kita. CoQTrol Plus membantu mengurangkan risiko penyakit Alzheimer dan parkinson. Ia juga membantu meningkatkan daya ingatan dan meningkatkan kecerdasan otak untuk belajar.

 

Kenapa kita perlukan CoQTrol Plus sebagai vitamin sedangkan badan kita boleh hasilkan sendiri CoQ10?

Seawal umur kita 20 tahun, keupayaan badan untuk menghasilkan CoQ10 semakin menurun. Penurunan ini semakin ketara apabila kita berumur 40 tahun. Graf di bawah menunjukkan penurunan kadar CoQ10 mengikut umur untuk empat organ utama iaitu hati, jantung, buah pinggang dan paru-paru.

 

Testimoni CoQTrol Plus Shaklee

 

Untuk menempah dan konsultansi berkaitan produk, anda boleh membeli dan menghubungi saya dengan beberapa cara di bawah ini.

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

Beli secara online di sini

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

9 Tanda Sakit Buah Pinggang Dan Puncanya

Setiap tahun sebanyak 6,000 kes baharu didaftar untuk masalah sakit buah pinggang. Kos perubatan bagi seorang pesakit buah pinggang boleh mencecah sehingga RM40,000 setahun. Ketahui punca utama masalah buah pinggang rakyat Malaysia dan cara mengatasinya.

Masalah ini saban tahun terus meningkat, seramai 40,000 orang rakyat kita menghidap masalah buah pinggang tahap lima dan memerlukan rawatan dialisis. Kerajaan Malaysia telah memperuntukan tidak kurang RM1.6 bilion untuk menampung kos rawatan pesakit buah pinggang tahap lima di negara kita.

 

 

Buah pinggang merupakan salah satu organ terpenting dalam badan kita. Ia berfungsi membantu membantu mengawal tekanan darah, menyingkirkan toksin dari badan, mengawal paras garam galian dalam darah, mengawal proses penghasilan sel darah merah, mengawal kesihatan dan ketumpatan tulang.

Tanda-tanda anda mengalami masalah buah pinggang

Sebelum kita ketahui punca-punca yang menyebabkan masalah buah pinggang, marilah kita sama-sama periksa tanda-tanda badan kita sedang mengalami masalah buah pinggang atau tidak.

1- Lebih kerap membuang air kecil daripada kebiasaan.

2- Kerap membuang air kecil di tengah malam.

3- Air kencing keluar bersama darah.

4- Mengalami rasa sakit belakang.

5- Mengalami rasa tidak selesa atau rasa terbakar semasa membuang air kecil.

6- Mata menjadi sembab dan berlarutan terutamanya pada sebelah pagi.

7- Mengalami bengkak pada pergelangan kaki.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda di atas, segeralah membuat pemeriksaan kesihatan. Dikhuatiri mungkin anda sedang mengalami masalah buah pinggang.

 

 

Buah pinggang kita masih boleh berfungsi walaupun hanya tinggal 20% daripada kemampuan asalnya. Ramai yang mengabaikan tanda-tanda di atas dengan alasan itu merupakan masalah biasa. Namun, harus kita ketahui bahawa masalah buah pinggang merupakan pembunuh senyap dikalangan rakyat Malaysia.

 

Punca-punca masalah buah pinggang

Tabiat tidak sihat orang kita sekarang ini semakin menjadi-jadi. Di sini saya senaraikan 9 tabiat yang selalu dilakukan yang boleh menjadi punca kepada masalah buah pinggang.

1- Pengambilan air tidak mencukupi

Setiap hari kita perlu minum sekurangnya 2-3liter air masak. Ini penting untuk membantu buah pinggang dapat berfungsi dengan baik. Sekiranya kita gagal minum air secukupnya setiap hari, toksin dan bahan buangan lain menimbun di dalam buah pinggang dan tidak dapat ditapis dengan baik. Ini akan menyebabkan buah pinggang dan juga organ dalaman lain rosak.

 

2- Selalu menahan buang air kecil

Tabiat suka menahan kencing ini akan meningkatkan tekanan urin dan menyebabkan masalah buah pinggang serta batu karang.

 

3- Makanan tinggi garam

Memang sedap kalau makanan itu cukup rasanya. Namun, dalam kita tidak sedar kita telah mengambil kandungan garam yang berlebihan dalam diet seharian kita. Ini akan membebankan buah pinggang untuk memprosesnya dan boleh menyebabkan masalah darah tinggi. PASTIKAN DIET HARIAN KITA MENGANDUNGI HANYA 5GRAM GARAM SEHARI.

 

4- Tidak cukup tidur / suka tidur lewat

Biasanya golongan remaja dan juga dewasa yang gila kerja. Kegilaan tidur lewat atau tidur terganggu yang kronik boleh menyebabkan insomnia. Untuk mengelakkan rasa mengantuk, ramai yang mengambil minuman berkafein untuk bersengkang mata di waktu malam.

Seharusnya kita tahu bahawa tubuh kita memerlukan rehat yang secukupnya iaitu 6-8jam sehari. Sewaktu tidur, badan kita akan bekerja untuk membaiki sel-sel buah pinggang yang rosak. Jadi, kita seharusnya memberikan masa yang cukup untuk badan kita melakukan tugasnya. Pastikan kita tidur lena dan mencukupi untuk kesihatan buah pinggang.

 

5- Makanan/minuman tinggi gula

Pengambilan gula berlebihan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Kajian ada menunjukkan bahawa seseorang yang mengambil 2 atau lebih air manis setiap hari akan lebih berisiko untuk mengalami masalah protein di dalam air kencing.

Masalah protein dalam air kencing merupakan tanda bahawa buah pinggang kita gagal berfungsi seperti sepatutnya.

 

6- Mengalami masalah kulit

Salah satu fungsi utama buah pinggang adalah untuk menapis mineral dalam tubuh kita. Sekaligus berfungsi untuk menyeimbangi paras kalsium dan fosforus dalam darah kita.

Kekurangan kalsium dalam darah boleh menyebabkan hormon paratiroid berlebihan dirembes keluar, ia berfungsi sebagai mekanisme yang menyerap kalsium daripada tulang untuk disalurkan ke dalam darah.

Hal ini boleh menyebabkan anda akan mengalami masalah kulit kering dan gatal. Kesan yang sama juga berlaku sekiranya fosforus tidak mencukupi dalam darah. Selain itu, bahan buangan lain dan toksin yang terkumpul di dalam salur darah juga boleh menyebabkan anda mengalami masalah kulit kering dan gatal.

 

7- Kencing berbuih

Masalah kencing berbuih ini sering dikaitakan dengan masalah sistem penapisan buah pinggang bocor atau rosak (nephrotic syndrome). Kebocoran protein albumin ke dalam air kencing meningkatkan kepekatan air kencing dan berbuih, ini memberi maksud bahawa buah pinggang anda tidak dapat melakukan penapisan dengan baik atau telah rosak.

 

8- Masalah mulut berbau

Pengumpulan toksin yang berlebihan di dalam badan boleh menyebabkan masalah mulut berbau busuk seakan ammonia. Selain itu, ia juga memberi kesan kepada deria rasa. Anda merasakan rasa makanan itu tidak enak dan sekaligus akan menyebabkan anda hilang selera makan.

Lebih kritikal lagi, anda akan merasa loya dan kerap rasa hendak muntah disebabkan rasa perut tidak selesa.

 

9- Mengalami kekejangan otot

Kekejangan otot menyerang secara berkala dalam masa beberapa saat atau minit. Ini adalah keadaan biasa bagi pesakit buah pinggang. Kejang otot sering berlaku dibahagian kaki belakang betis.

Masalah ini mungkin berlaku sebab ketidakseimbangan cecair/elektrolit dalam badan, kerosakan saraf atau masalah peredaran darah. Kesemuany melibatkan fungsi buah pinggang.

 

 

Jom kita ikut kisah-kisah pesakit buah pinggang dan berjaya pulih kembali.

 

 

Macam mana Vivix Shaklee dapat membantu mengatasi masalah buah pinggang.

Vivix bukan ubat, ia adalah sejenis suplemen yang mengandungi bahan-bahan hebat. Polifenol yang terkandung di dalamnya mampu membantu melawan penyakit kronik. Disamping ia dapat membantu membaiki dan melindungi sel-sel sehingga ke peringkat DNA.

Formulasi Vivix membantu pembentukan baru mitochondria untuk menaikkan paras tenaga di dalam sel. Mirochondria berfungsi sebagai penjana tenaga dalam sel untuk memastikan seluruh tubuh termasuklah organ dalaman kita mendapat tenaga untuk bekerja. Sekiranya kecekapan mitochondria menurun, maka kecekapan fungsi organ turun menurun.

Vivix menjadi satu ikhtiar bagi pesakit buah pinggang walaupun sedang menjalani dialisis. Vivix merupakan 100% minuman botani yang dapat membantu mengembalikan kesihatan buah pinggang. Vivix tidak mengandungi bahan kimia dan tidak memberikan kesan sampingan yang buruk kepada pesakit.

Anda juga boleh dapat khidmat nasihat doktor sebelum mengamalkan Vivix.

 

Untuk menempah dan konsultansi berkaitan produk, anda boleh membeli dan menghubungi saya dengan beberapa cara di bawah ini.

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

Beli secara online di sini

Daftar keahlian secara online dan dapatkan percuma yuran keahlian serta pengeposan dengan pembelian 2 botol Vivix.

Daftar keahlian secara online di sini

Beli 2 botol Vivix secara online di sini

Continue Reading

Cara Mudah Menangi Hadiah Percutian 2 Hari 1 Malam di Hotel Mewah

Beeeeessssstttt sangat dapat hadiah percutian percuma di hotel 5 bintang. Dapat bawa anak-anak mandi kolam dan sarapan pagi di hotel pun sudah cukup mengujakan. Cara mudah untuk menangi hadiah percutian 2 hari 1 malam akan dibongkarkan.

 

 

Jika anda lihat di lama facebook saya ada berkongsi tentang ini. Alhamdulillah, saya berjaya memenangi tempat kedua dalam pertandingan yang telah dianjurkan oleh founder Celikvitamin Group. Dapatlah merasa bawa anak dan suami staycation di The Light Hotel, Penang selama 2 hari 1 malam.

 

 

Apa yang perlu saya buat untuk menang pertandingan ini? Jual Vivix untuk diri sendiri pun dapat hadiah percutian best macam ini. Belum lagi hadiah percutian 4 hari 3 malam ke Bangkok, Thailand dan 8 hari 7 malam ke 3 buah negara dengan menaiki cruise yang telah disediakan oleh pihak Shaklee untuk kitaran 2017/2018.

Bagusnya jika kita berada di dalam kumpulan yang betul, kita akan dapat merasa pelbagai nikmat hadiah percuma. Ini belum termasuk hadiah vitamin percuma yang diberikan oleh upline-upline kita. Adakalanya dalam sebulan itu, jika kita layak memang akan bermandikan hadiah saja. Dapat produk Shaklee percuma, hadiah cenderahati dari luar negara dan hadiah percutian.

 

Adakah bonus yang kita dapat akan berkurang sekiranya kita menang semua hadiah-hadiah ini?

Bonus kita adalah milik kita. Apa yang kita usahakan untuk layakkan diri menang pertandingan yang diadakan, meningkatkan lagi jumlah bonus yang kita terima. Hadiah dapat, duit bonus berkepuk-kepuk dapat. Best ke best giler??

Dalam kumpulan kami, kami dilatih setiap hari untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya. Setiap malam kami disajikan dengan kelas produk yang disampaikan oleh ketua-ketua yang hebat dan berpengetahuan luas tentang kehebatan produk-produk Shaklee. Semua kelas diadakan secara ‘online’ melalui kumpulan whatsapp dan telegram.

 

 

Tidak tahu atau tidak reti untuk berniaga bukanlah satu alasan. Semuanya akan diajar daripada zero to hero. Saya dulu pun tidak tahu macam mana untuk mulakan bisnes ini. Namun, sekarang saya mampu membimbing kumpulan saya sendiri dan telah berhasil untuk lahirkan seorang ketua dalam kumpulan saya.

Tak reti buat ayat nak promosi produk kat media sosial? Jangan risau, semuanya akan diajar nanti. Apa yang penting dan sangat diperlukan adalah keinginan kita untuk merubah tahap ekonomi dan gaya hidup keluarga kita. Kita nak berikan hidup yang lebih selesa buat keluarga kita. Jadi, kita kena mula bertindak sekarang. Mulakan perniagaan kita sendiri sekarang, kami akan bantu anda untuk berjaya.

 

 

Jangan rasa cemburu dengan kejayaan orang lain. Jangan rasa rendah diri apabila melihat orang lain berjaya. Jangan lemahkan semangat kita untuk tolak kita untuk berjaya. Setiap insan mempunyai potensi tersendiri di dalam dirinya. Saya percaya bahawa anda juga ada potensi untuk majukan diri sendiri. Anda cuma perlu berada dikalangan kami yang bersifat positif untuk naikkan semangat anda untuk berjaya.

Jangan takut untuk hulurkan tangan minta bantuan untuk jadikan anda seorang usahawan berjaya. Kerana kami sedia menyambut tangan anda untuk ke puncak kejayaan.

 

 

Hubungi saya untuk konsultansi yang lebih lanjut lagi. Saya boleh terangkan secara perinci mengenai perniagaan yang tidak memerlukan anda menyimpan stok atau meminjam wang daripada bank. Tidak perlu keluarkan modal untuk membeli produk. Tidak perlu ke pejabat pos untuk pos barang. Best ke best?? Kalau best cepat-cepat tekan link whatsapp dibawah ini.

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

 

 

 

Continue Reading

Rawat Bartholin Cyst Sebelum Bernanah dan Sakit

Bartholin Cyst merupakan pembengkakan kalenjar berhampiran permukaan vagina. Wanita yang masih subur berusia 20an keatas berisiko tinggi untuk menghidapi masalah ini. Rawat bartholin cyst sebelum bernanah dan sakit sangat akibat jangkitan.

 

Walaupun bartholin cyst ini tidak memerlukan rawatan selanjutnya dan tidak menyakitkan. Namun, jika terjadinya jangkitan di bahagian berkenaan ia boleh menyebabkan bartholin cyst bernanah dan kita akan mengalami rasa sakit yang amat sangat.

 

Kenapa terjadinya bartholin cyst???

Bartholin gland duct (kalenjar bartholin) berfungsi membekalkan kelembapan dan mukus di bahagian vagina. Duktus yang berukuran 1inci panjang berperanan menyambungkan kalenjar dengan permukaan vagina, sekiranya tersumbat ia boleh menyebabkan pembengkakan pada bahagian kalenjar bartholin.

 

Bartholin cyst mungkin terjadi disebabkan oleh jangkitan kuman, pembengkakan kalenjar, kecederaan atau radang. Gonococci dan Chylamydia merupakan 2 jenis bakteria yang sering terdapat disekitar tempat jangkitan dan menyebabkan jangkitan berlaku. Oleh sebab itu, sangat penting bagi wanita memastikan kebersihan vagina. Sekiranya duktus tersumbat, menyebabkan mukus berkumpul sekitar vagina dan menyebabkan jangkitan boleh berlaku.

 

Apakah tanda-tanda bartholin cyst???

Dipermulaan, pesakit akan rasa sakit pada bahagian vagina. Rasa tidak selesa ketika ‘bersama’ dengan suami, terdapat pembengkakan kalenjar berhampiran vagina. Ramai yang tidak sedar kehadiran bartholin cyst sehinggalah mereka berjumpa doktor.

 

Sekiranya bartholin cyst terkena jangkitan, ia akan bernanah dan rasa sakit yang amat. Kebiasaannya pesakit akan berasa tidak selesa apabila duduk ini kerana mereka hanya boleh duduk menyenget atas sebelah punggung saja.

 

Selain itu, pesakit juga akan mengalami demam selain rasa berlendir berlebihan di bahagian vagina akibat duktus tersumbat. Bartholin cyst boleh membesar daripada saiz sebiji kacang kepada sebesar bola golf malah lebih besar daripada itu. Sebab itulah pesakit merasa tidak selesa apabila duduk, berdiri mahupun berjalan. Dengan sebab ini juga bartholin cyst harus dirawat segera.

 

Bagamaimana cara merawat bartholin cyst???

Pesakit dinasihatkan berjumpa dengan doktor untuk mendapat khidmat nasihatnya terlebih dahulu. Ada kemungkinan pesakit perlu menjalani pembedahan kecil untuk membuang bartholin cyst yang telah bernanah dan membesar itu.

 

Terdapat lagi satu alternatif yang anda boleh cuba untuk membantu mengecutkan bartholin cyst sekaligus memulihkan kesihatan dalaman anda.

Garlic complex – ia berfungsi sebagai antibiotik semulajadi yang berperanan menghapuskan bakteria dan kulat penyebab jangkitan di bahagian vagina. Selain membantu mengurangkan masalah keputihan.

GLA complex – ia membantu mengatasi masalah hormon sekaligus mengecutkan cyst. Ia mengandungi minyak benih matahari yang mempunyai asid lemak omega 6, ia digunakan untuk membentuk prostaglandin oleh badan kita. Prostaglandin membantu menstabilkan hormon untuk mengawalatur proses badan yang normal. Selain terdapat juga Vitamin E di dalamnya bagi membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun badan.

Vitamin C – membantu mempercepatkan penyembuhan luka dan meningkatkan sistem imun badan untuk melawan penyakit.

Vivix – mengandungi polifenol yang menghasilkan kuasa antioksidan yang 10x lebih hebat daripada resveratrol. Vivix membantu membaiki sel sehingga tahap DNA. Dalam masa yang sama ia sangat bagus dalam membantu mengecutkan cyst serta memulihkan kesihatan dalaman badan.

 

Testimoni pengguna

 

 

Untuk menempah dan konsultansi berkaitan produk, anda boleh membeli dan menghubungi saya dengan beberapa cara di bawah ini.

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

Beli secara online di sini

Untuk dapatkan harga lebih murah dan keistimewaan-keistimewaan yang lain, anda boleh mendaftarkan diri sebagai ahli untuk menikmati penjimatan hebat.

Daftar secara online di sini

 

 

 

Continue Reading

8 Tips Peluang Untuk Hamil Anak Kembar

Seronok tengok ragam anak kembar kan? Tambahan lagi yang kembar seiras, sukar untuk dibezakan antara keduanya. Namun, gelagat mereka sering mencuit hati kita. Di sini ingin saya kongsikan 8 tips peluang untuk hamil anak kembar.

Sekarang ni saya suka melihat gambar dan video perkongsian Dr.Sheikh Muszaphar bersama anak kembarnya, Adam dan Noah. Mereka sungguh comel dan mencuit hati. Angkasawan negara itu sering memuat naik gambar dan video mereka di laman instagram miliknya.

 

Jenis-jenis Kehamilan Kembar

Terdapat dua jenis kembar iaitu identical (mono zygotic) dan non-identical (dizygotic). Kembar identical berasal dari satu telur yang apabila bercantum akan pecah menjadi dua embryo. Namun, kembar identical mempunyai risiko yang tinggi untuk keguguran atau mengalami masalah-masalah yang lain, mereka berkongsi uri yang sama.

Berbeza dengan kembar non-identical yang berasal dari dua telur dan apabila disenyawakan mereka mempunyai uri yang berbeza. Kembar jenis ini lebih berpeluang untuk selamat kerana mereka disenyawakan berasingan.

8 Tips Peluang untuk Hamil Anak Kembar

 

1. Peratusan kelahiran kembar orang Asia adalah diantara 1-2%. Antara peratusan terendah berbanding orang Afrika (4%) dan orang putih Amerika dan Eropah (3%).

2. Mereka yang pernah melahirkan 4 orang anak dan keatas serta wanita berusia 40 tahun berpeluang tinggi untuk hamil kembar.

3. Peluang ibu hamil kembar meningkat 4 kali ganda sekiranya dia mempunyai keturunan kembar sebelah ibu.

4. Kajian menunjukkan tabiat pemakanan orang Afrika yang suka makan keladi dan ubi dapat meningkatkan peluang kehamilan kembar 4 kali ganda berbanding yang lain.

5. Wanita yang mengambil suntikan atau pil kesuburan akan mempunyai peluang lebih tinggi untuk hamil kembar. Mereka yang mengambil pil clomid berpeluang 5-10% untuk hamil kembar. Namun, mereka yang mengambil suntikan gonadotrophin mempunyai lebih kurang 30% peluang untuk hamil kembar. Walaubagaimanapun, ianya sangat berisiko untuk hamil kembar 4 atau lebih dan berisiko tinggi untuk keguguran.

6. Sesetengah, dengan amalkan banyak minum susu dan makan produk tenusu boleh tingkatkan peluang untung dapat anak kembar.

7. Mereka yang menjalani rawatan suntik benih suami (IUI) dan bayi tabung uji (IVF) dikatakan mempunyai peluang cerah untuk dapat anak kembar.

8. Mereka yang mengamalkan pemakanan yang sihat, cukup zat nutrisi, mempunyai tahap kesihatan yang baik dan mengamalkan pengambilan suplemen dan asid folik berpeluang tinggi untuk dapat anak kembar.

 

Antara suplemen yang boleh anda amalkan untuk mudah hamil adalah seperti berikut :

Untuk Isteri

ESP – membantu menguatkan rahim wanita, selain itu, ia dapat membantu menggantikan sel-sel yang rosak dengan sel-sel yang sihat. Tambahan pula, ESP juga dapat membantu menurunkan berat badan. Selain membantu menstabilkan kitaran haid kita.

GLA complex-membantu menstabilkan hormon. Membantu menstabilkan kitaran haid dan meningkatkan kesuburan. Mengandungi Vit E yang membantu menguatkan dinding arteri. Ia juga membantu penghasilan egg white cervical mukus yang membantu melancarkan sperma berenang menuju ovum.

B complex-mengandungi asid folik yang membantu meningkatkan kesuburan. Lengkap dengan 8jenis vitamin B. Ia juga membantu memberikan tenaga dan meredakan stress.

Alfafa complex– terkenal dengan nama jamu moden untuk wanita. Ia sangat bagus dalam membantu mengatasi masalah keputihan, senggugut, kitaran haid tidak teratur dan hubungan suami isteri sebab ia berfungsi seakan kacip fatimah.

Beli secara online di sini

 

Untuk Suami

Vita Lea- mengandungi pelbagai jenis vitamin untuk kesihatan badan kita. Ia mengandungi 28 jenis vitamin dan mineral. Kenapa perlu ambil?? Sebab, jika badan kita tidak mendapat keperluan vitamin yang secukupnya,ia akan menjejaskan kualiti sperma lelaki dan ovum wanita. Zinc yang terdapat di dalamnya sangat bagus dalam membantu meningkatkan kesuburan lelaki.

Vitamin E – terkenal juga dengan panggilan vitamin cinta. Sebab ia membantu meningkatkan atau meransang kemahuan untuk bersama. Ia juga membantu meningkatkan kelelakian lelaki dan menyuburkan organ reproduksi lelaki serta wanita. Ia juga mengandungi selenium yang bagus untuk kesuburan lelaki.

Vivix – membantu menyihatkan seluruh tubuh badan kita termasuklah kesihatan ovum dan sperma. Ia membantu meningkatkan tahap kesuburan ovum dan sperma untuk membolehkan mereka bercantum. Selain membantu memulihkan kesihatan dalaman wanita untuk membantu kesuburan dan menstabilkan hormon serta kitaran haid.

Beli secara online di sini

Untuk menempah dan konsultansi berkaitan produk, anda boleh membeli dan menghubungi saya dengan beberapa cara di bawah ini.

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

 

Beli secara online di sini

 

Untuk dapatkan harga lebih murah dan keistimewaan-keistimewaan yang lain, anda boleh mendaftarkan diri sebagai ahli untuk menikmati penjimatan hebat.

Daftar secara online di sini

 

 

Continue Reading

Berjaya Ikhtiar Hamil Dengan Cara Mudah

Alhamdulillah…Allah makbulkan doa kita untuk punyai zuriat. Gembira hati suami isteri apabila keputusan ujian urin menunjukkan dua garisan. Jom ikuti pengalaman mereka yang berjaya ikhtiar hamil dengan cara mudah.

 

 

Saya sendiri mempunyai pengalaman sukar untuk mendapatkan zuriat setelah kelahiran pertama. Hampir 2tahun kami berusaha untuk dapatkan zuriat yang kedua. Alhamdulillah, dengan bantuan set kesuburan Shaklee, akhirnya kini saya sedang mengandungkan anak kedua kami dan telah memasuki trimester kedua.

 

Sebelum ini, saya pernah mencuba kaedah tradisional seperti mengurut untuk “naikkan” rahim dan beberapa kaedah lain. Namun, setelah beberapa kali gagal untuk hamil kami sepakat untuk mencuba set kesuburan suami isteri Shaklee. Alhamdulillah, syukur. Asbab kami tidak berputus asa dan sentiasa mencari jalan untuk saya hamil lagi, kami berikhtiar dengan produk shaklee dan ianya membuahkan hasil.

 

SET KESUBURAN SUAMI ISTERI

============================

Vivix – membantu menyihatkan seluruh tubuh badan kita termasuklah kesihatan ovum dan sperma. Ia membantu meningkatkan tahap kesuburan ovum dan sperma untuk membolehkan mereka bercantum. Selain membantu memulihkan kesihatan dalaman wanita untuk membantu kesuburan dan menstabilkan hormon serta kitaran haid.

 

Vita Lea – mengandungi 28 jenis vitamin dan mineral yang membantu melengkapkan keperluan nutrisi badan kita. Disamping dapat membantu memberikan tenaga dan meningkatkan kesuburan sperma lelaki serta meningkatkan kemampuan seks lelaki.

 

Vitamin E – mengandungi selenium dan ekstrak biji anggur di dalamnya. Ia membantu melancarkan saluran darah dan meningkatkan kelelakian serta menyuburkan organ reproduksi lelaki dan wanita.

GLA Complex – membantu menstabilkan hormon dan kitaran haid wanita. Selain membantu menyediakan satu keadaan yang memudahkan pelekatan sperma dan ovum.

 

Alfafa Complex – membantu mengatasi masalah dalaman wanita seperti keputihan, kitaran haid tidak stabil, PMS, masalah sakit ketika bersama suami, dan membersihkan vagina. Selain dapat membantu mengetatkan, ia berfungsi seakan kacip fatimah.

 

B complex – mengandungi asid folik dengan kadar yang disyorkan oleh doktor untuk ibu hamil dan mereka yang ingin hamil. Mengandungi vitamin B6 yang membantu pemuliharaan selaput lendir yang sihat. Bertindak sebagai anti stress dan membantu memelihara sistem saraf.

 

ESP – mengandungi protein soya nonGMO yang terbaik pernah dihasilkan. Ia membantu memperbaiki sel-sel dan tisu yang rosak akibat senggugut. Selain membantu menstabilkan kitaran haid.

 

TESTIMONI PELANGGAN SET KESUBURAN SHAKLEE YANG BERJAYA HAMIL

 

 

 

 

 

Untuk menempah dan konsultansi berkaitan produk, anda boleh membeli dan menghubungi saya dengan beberapa cara di bawah ini.

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

Beli secara online di sini

Continue Reading

Cara Merawat Sembelit Berdarah Dengan Berkesan

Masalah sembelit adalah perkara biasa bagi kita. Namun, masalah sembelit berdarah perlu kita risau. Umum mengetahui bahawa masalah sembelit atau buasir boleh menyebabkan kanser usus. Jom ketahui cara merawat sembelit berdarah dengan berkesan.

 

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan kita berak@sembelit berdarah. Apa yang perlu dilakukan sekiranya mengalami masalah sedemikian? Kita perlulah berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan lanjut. Antara faktor yang menyebabkan berlakunya sembelit berdarah:

 

1- Buasir (Haemorrhoid)

Buasir biasanya disebabkan oleh luka dibahagian lubang dubur. Darah yang keluar adalah darah segar dan tidak bercampur dengan najis. Serta menitis-nitis selepas selesai membuang air besar. Kadang kala, pesakit akan rasa terdapat benjolan-benjolan kecil di lubang dubur dan mengalami kegatalan disekitar dubur.

 

2- Divertikulum

Pesakit akan mengadu bahawa mereka ingin membuang air besar, namun yang keluar hanyalah ketulan darah yang seakan darah haid wanita. Tapi, kebiasaannya darah segar yang keluar tanpa najis. Pesakit akan sering sembelit ketika membuang air besar.

 

3- Kanser usus

Merupakan kanser ketiga tertinggi di Malaysia. Antara simptom-simptomnya seperti berak berdarah tapi tidak sakit ketika membuang air besar. Najis bercampur darah, sembelit berpanjangan, cirit bercampur darah, terasa ingin membuang air besar namun tiada najis.

 

4- Polip

Merupakan sejenis ketumbuhan daging yang terdapat disepanjang usus. Bahayanya polip, ia boleh menyebabkan kanser usus (bergantung kepada biopsi). Semakin dekat polip dengan bahagian dubur, semakin merah segar pendarahan yang berlaku.

 

5- Angiodiplasia

Merupakan pembuluh darah kecil yang terdapat disepanjang usus. Ia boleh terluka dan menyebabkan berlakunya berak berdarah. Pendarahan yang berlaku bermula dengan warna merah segar sehingga kehitaman, bergantung kepada lokasi pembuluh darah yang luka.

 

6- Keradangan usus (Proctitis/Colitis)

Pesakit akan mengadu bahawa mereka mengalami cirit bercampur darah atau najis lembut bercampur darah. Secara amnya, keradangan usus ini berlaku disebakan oleh kuman.

 

7- Ubat

Terdapat juga ubat yang menyebabkan berak berdarah. Contohnya ubat pencair darah – warfarin dan aspirin.

 

Kalau pergi jumpa doktor, apa rawatan yang akan diberikan???

Selalunya, selepas kena ‘interview’ dengan doktor secara terperinci tentang masalah sembelit, doktor akan melakukan beberapa jenis pemeriksaan yang sesuai dengan masalah kita. Antaranya ialah:

 

1- Pemeriksaan abdomen

Pemeriksaan ini dilakukan bertujuan untuk mengesan bengkak atau benjolan yang mungkin terdapat didalam abdomen kita.

 

2- Pemeriksaan dubur

Doktor akan memeriksa sekitar dubur untuk mengesan sekiranya terdapat luka,benjolan atau ketumbuhan di sekitar lubang dubur. Seterusnya, doktor akan memasukkan jari ke dalam lubang dubur (terhad 7cm sahaja) untuk melihat warna najis yang terlekat disarung tangan untuk tujuan dianosis.

 

3- Proktoskopi

Sejenis alat dimasukkan ke dalam lubang dubur (terhad 8cm sahaja) untuk melihat keadaan di dalamnya. Gel akan disapukan kepada alat ini untuk mengelakkan pesakit merasa sakit semasa pemeriksaan dijalankan.

 

Selepas pemeriksaan, doktor dapati penyebab berak berdarah adalah disebabkan oleh luka, rawatan akan diberikan serta-merta. Namun, sekiranya masalah berulang atau kita didiagnos berisiko tinggi menghidap kanser. Doktor akan menasihati kita untuk berjumpa dengan doktor pakar bedah.

 

Rawatan lanjut yang akan dilakukan oleh doktor pakar adalah endoskopi, colonoskopi atau sigmoidoskopi. Kamera halus akan dimasukkan ke dalam usus besar untuk melihat keadaan usus di dalamnya. Pemeriksaan ini membolehkan doktor mengenalpasti sebab pendarahan sehingga ke peringkat terminal ileum (sambungan usus besar ke usus kecil) untuk colonoskopi dan ke tahap sigmoid untuk sigmoidoskopi.

 

Rawatan selanjutnya adalah bergantung kepada laporan keputusan colonoskopi atau sigmoidoskopi. Darah pesakit juga diambil untuk tujuan diagnosis.

 

Ada tak kaedah alternatif untuk merawat masalah sembelit berdarah ini???

Sebelum mengamalkan kaedah ini, anda dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan daripada doktor terlebih dahulu. Produk-produk ini berasaskan tumbuhan organik dan telah menjalani ujian klinikal serta mendapat kelulusan KKM serta halal JAKIM.

 

Vivix – polifenol dan resveratrol di dalamnya membantu membaiki sel-sel yang rosak sehingga ke peringkat DNA. Ia juga sangat membantu melawaskan proses pembuangan air besar. Selain membantu memberikan kesihatan menyeluruh kepada badan kita. Ia juga membantu mengelakkan kanser terjadi.

 

Omega Guard – membantu mengatasi masalah keradangan akibat sembelit dan menyebabkan luka. Ia juga membantu mengecutkan salur darah yang bengkak.

 

Ostematrix – membantu melancarkan proses pembuangan dan memberikan anda rasa lega.

 

Alfafa complex – membantu menjaga kesihatan usus supaya tidak memberikan tekanan kepada bahagian rektum.

 

Vita Lea – mengandungi zink yang membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka yang berlaku sekitar dubur.

 

Pembelian secara online di sini

 

Testimoni Pengguna Set Buasir @ Sembelit Shaklee

 

Untuk menempah dan konsultansi berkaitan produk, anda boleh membeli dan menghubungi saya dengan beberapa cara di bawah ini.

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

Beli secara online di sini

Daftar keahlian secara online di sini

 

 

Continue Reading