Tidur Lewat Punca Penyakit Merbahaya

“Eh, dah pukul 3 pagi…nak kena tidur lah. Esok pagi nak masuk ofis lagi. Sambung siapkan task ni esok je la”. Terlalu ramai sekarang ini yang ada masalah tidur disebabkan terlalu asyik bekerja (workaholic).

Tetapi, sedar tak kita bahawa masalah suka tidur lewat punca 3 penyakit merbahaya. Kita nampak masalah ini macam enteng je kan? Namun,ada sesetengah daripada kita terpaksa bergantung kepada pil tidur untuk tenangkan dan rehatkan diri.

Rasulullah akan menyegerakan tidur selepas solat isyak sekiranya tiada apa-apa urusan mustahak. Baginda akan bangun semula diawal pagi untuk solat tahajud atau qialmullail.

Tabiat suka tidur lewat malam akan mengundang pelbagai masalah samada di pejabat, rumah dan memberikan kesan buruk terhadap prestasi kesihatan badan kita. Akibat kerap tidur lewat, kita mungkin akan hidapi 3 jenis penyakit merbahaya ini:

Sakit Kepala Yang Kronik

Tidur lewat akan menyebabkan badan kita tidak dapat rehat yang berkualiti. Lain pula bagi mereka yang tidur awal dan bangun sepertiga malam untuk bertahajud, badan mereka akan lebih bertenaga berbanding yang tidur lewat.

Tambahan pula, apabila kita tidur lewat akan menyebabkan badan kita rasa sakit dan lemah. Kita akan mudah hilang fokus, kepala akan terasa berat, sakit atau pening. Seandainya perkara ini berlarutan, ia akan memberikan kesan buruk kepada otak kita. Paling menggerunkan kita mungkin akan menderita sakit kepala yang kronik.

Diabetes

Mereka yang suka tidur lewat malam akan berisiko untuk mendapat penyakit diabetes. Hal ini terjadi kerana, apabila kita kerap tidur lewat pada waktu malam, hormon akan rosak. Kerosakan hormon akan menyebabkan tubuh badan kita tidak dapat bertolenrasi dengan glukosa kerana jumlah insulin yang menurun.

Sistem Imun Lemah

Akibat kerap tidur lewat malam akan menyebabkan kerosakkan sel-sel darah putih. Sekaligus, menyebabkan kekebalan sistem pertahanan tubuh kita akan lemah. Di saat sistem imun badan kita lemah, kita berisiko tinggi terdedah kepada serangan radikal bebas dan penyakit yang merbahaya.

Cara Kekal Bertenaga Walaupun Terpaksa Tidur Lewat dan Bangun Awal

Bagi mereka yang terpaksa tidur lewat dan bangun awal setiap hari. Anda sangat-sangat memerlukan “energy booster” untuk memastikan anda bertenaga sepanjang hari. Tapi, paling penting adalah kesihatan anda tidak akan terganggu dengan tabiat tidur anda yang tidak menentu.

Saya pernah mencuba cara ini dan ianya sangat berkesan. Walaulun saya tidur jam 2@3pagi dan terpaksa bangun jam 5pagi. Saya dapat tidur yang sangat lena dan berkualiti. Apabila bangun jam 5pagi itu saya rasa sangat bertenaga dan bersedia untuk melakukan tugas-tugas seperti biasa.

Suplemen ini sangat membantu saya dan mereka yang mengamalkannya. Kajian selama bertahun-tahun oleh saintis antarabangsa, formula yang dipatenkan, membuktikan suplemen untuk tenaga ini betul-betul berkesan dan dapat membantu meningkatkan kesihatan badan kita.

Hubungi saya Idayu Irdina ditalian 013-9189500 untuk info lanjut dan pembelian produk.

Continue Reading

Duduk Rumah Diam-Diam Jom Bantu Frontliner

Let’s we stay at home guys! Mereka ni terpaksa bekerja tanpa rehat dan cuti. Mereka juga ada keluarga, tetapi mereka terpaksa berkorban. Berjauhan daripada keluarga semata-mata berkhidmat untuk memastiman kita sihat dan selamat.

Jom bantu mereka. Tetap berada di rumah. Hentikan menyebar virus.

Jom kita hentikan penyebaran wabak ni. Tahan diri sekejap. Manfaatkan cuti yang panjang ni dengan acara bersama keluarga di rumah. Tak perlu keluar rumah pun banyak aktiviti kita boleh lakukan.

♥️ Eratkan kembali hubungan bersama suami,isteri,anak²,ibubapa dan adik beradik. Jangan asyik main hp je bila dah berkumpul ramai2 ni.
♥️ Jom kita sama-sama belajar cara solat yang betul. Perbetulkan cara solat anak². Ye lah, sebelum ni kita tak sempat nak ajar mereka sebab sibuk bekerja kan?
♥️ Solat berjemaah bersama keluarga. Tetap dapat pahala berganda walaupun hanya solat berjemaah di rumah.
♥️ Sanitize rumah, wabak covid19 ni lambat boleh dikesan. Ada baiknya kita ambil langkah pencegahan awal.
♥️ Home schooling anak². Buat aktiviti yang menyeronokkan. Banyak idea2 home schooling boleh didapati daripada google.

Dan paling penting, kerapkan basuh tangan guna sabun serta ambil pemakanan tambahan yang dapat membantu meningkatkan sistem pertahanan badan kita untuk melawan virus.

Allah menyuruh kita ikhtiar sebelum kita redha. Be smart.

Jika anda inginkan pemakanan tambahan yang organik, terbukti berkesan dan selamat untuk diamalkan. Terus je hubungi Ayu ok.

Idayu Irdina
013-9189500

Continue Reading

Polifenol Membantu Meningkatkan Sistem Imun Badan

Seluruh dunia digemparkan dengan penularan wabak merbahaya yang boleh membawa maut. Sejak akhir tahun 2019, wabak Covid19 merebak dengan sangat pantas ke seluruh dunia. Cara yang terbaik disarankan oleh pihak pengamal perubatan adalah dengan cara kita meningkatkan sistem imun badan kita. Selain daripada kita jaga betul-betul kebersihan diri dan seluruh kawasan tempat tinggal kita.

Apakah cara terbaik untuk kita tingkatkan sistem imun badan kita? Adakah dengan cara memakan 8biji oren sehari dapat membantu meningkatkan ketahanan tubuh kita? Umum mengetahui bahawa, oren merupakan salah satu jenis buahan yang mempunyai kandungan vitamin C yang dapat membantu tingkatkan sistem imun badan.

Atau ada cara lain yang lebih cepat berkesan dan mempunyai pelbagai manfaat yang lain?

Di sini saya ingin berkongsi sedikit ilmu yang telah saya perolehi daripada pembacaan. Bagaimana caranya polifenol dapat membantu meningkatkan sistem imun badan kita?

Polifenol kebiasaannya boleh didapati daripada tumbuhan samada buah ataupun jenis tumbuhan selainnya. Dikatakan bahawa polifenol ini telah lama dijalankan ujikaji untuk memastikan jenis kebaikan yang terdapat didalamnya untuk kesihatan manusia. Antara kebaikannya adalah:

Melindungi & membaiki sel DNA

Setiap hari sel-sel badan kita terdedah kepada lebih 1 juta radikal bebas yang boleh menyerang dan merosakkan sel-sel kita ke tahap sel DNA. Hal ini tidak bagus kerana ia akan menyebabkan kita lebih terdedah kepada risiko penyakit yang merbahaya, contohnya seperti kanser. Jadi, tugas polifenol ini adalah untuk membantu melindungi sel DNA kita daripada kerosakan dan menyokong replikasi DNA kita untuk berfungsi dengan lebih sihat.

Meningkatkan tenaga sel

Terdapat loji kuasa di dalam sel kita yang dikenali sebaga mitokondria. Kajian mendapati bahawa polifenol dapat membantu menggalakkan pertambahan jumlah mitokondria di dalam badan kita. Supaya ia dapat menggalakkan penghasilan tenaga yang lebih sihat.

Pertahanan sel

Apabila terdapat sejumlah keradangan yang tidak dapat dikawal, sistem badan kita akan menjadi tidak terkawal dan meletakkan diri kita dalam bahaya. Kita akan lebih berisiko untuk mendapat penyakit merbahaya. Polifenol membantu mengurangkan keradangan dan memberikan kesan positif terhadap penuaan sel.

Mengurangkan pengumpulan protein AGE

Pengumpulan protein AGE akan merosakkan sel-sel badan kita dan menyebabkan penuaan sel terutamanya pesakit diabetes. Polifenol membantu menghalang pengumpulan protein AGE, menggalakkan kesihatan jantung yang lebih baik dan perkembangan positif keadaan pesakit diabetes.

Mengurangkan kadar pemendekan telomere

Setiap kali sel-sel baru dihasilkan oleh badan, telomere akan memendek daripada panjang sebelumnya. Sangat penting untuk kita mengurangkan risiko pemendekkan telomere bagi mengekalkan kesihatan yang baik dan umur yang lebih panjang. Polifenol terbukti dapat mengurangkan pemendekkan telomere sebanyak 40%.

Polifenol dapat membantu meningkatkan sistem imuniti badan kita dengan cara mengurangkan keradangan sel yang berlaku semasa jangkitan. Ia dapat membantu mempercepatkan proses baikpulih kesihatan badan kita.

Kita beruntung kerana di Malaysia kini terdapat produk kesihatan yang kaya dengan polifenol yang diekstrak daripada tumbuhan organik. Beratus atau mungkin sudah capai beribu testimoni yang berjaya jalani hidup yang lebih sihat dan lebih ceria selepas mengamalkannya. Hadiahkan badan kita sesuatu yang premium agar kita kekal sihat dan cergas.

Hubungi saya Idayu Irdina, untuk dapatkan maklumat lanjut dan tempahan produk. Atau hubungi terus nombor telefon ini 013-9189500 untuk mendapatkan maklumat lanjut

Continue Reading

Peluang Bisnes Untuk Surirumah

Salah satu tempat makan kegemaran kami adalah di salah sebuah restoran western food area Penang ni. Cuma, tak selalu dapat makan kat situ la sebab harganya boleh tahan mahal. Tapi, padanlah harganya setanding dengan kualiti makanan, layanan dan rasanya memang sedap.

Masa dulu, kami mampu lalu je depan restoran tu sambil intai intai menu yang ada. Yang masuk makan kat restoran tu pun kebanyakan orang have have la kot tengokkan gaya pemakaian dan handbag di tangan tu.

Satu hari tu, kak Ayu memang cakap yang dapat je bonus bulan ni aku nak merasa keenakan makanan di restoran tu bersama famili.

Alhamdulillah, bukan setakat bulan tu je. Tapi setiap bulan kak Ayu dapat bawa family makan di situ apabila duit bonus masuk. Bukan kata awat tak minta husband je belanja? Kan? Bukan tak mau minta dia belanja makan. Tapi kak Ayu dah minta dia belanja benda lain. 😜🤣

Jadi, asbab duk buat bisnes ni kak Ayu dapat tambahkan kualiti dalam kehidupan kami sekeluarga. Daripada asalnya surirumah yang tidak berwang. Alhamduliah sekarang ni dah boleh bantu suami tampung hat mana lompong. Ringankan beban hat mana yang terasa berat ditanggungnya. 😊

Korang yang masih belum buat apa apa untuk bantu tambah pendapatan keluarga. Jom lah kak Ayu bantu korang untuk jana pendapatan korang sendiri. Mana tau kot duit hasil berbisnes ni korang letak dalam tabung travel. Dapatlah membantu merelisasikan impian korang untuk bermain salji tahun ni bersama family.

Jangan segan segan ok. Terus je call atau mesej kak Ayu untuk set appointment. Kita boleh bincang lebih mendalam lagi soal ni.

Idayu Irdina 013-918 9500

Continue Reading