Apakah Anxiety Disorder, Tanda, Punca Dan Cara Merawatnya

Pernah tak anda rasa gemuruh apabila akan menduduki peperiksaan atau menghadiri temuduga? Pernahkah anda rasa sangat gementar apabila perlu membuat sesuatu keputusan penting? Keadaan ini adalah normal. Namun, bagi pesakit ‘anxiety disorder’ mereka akan mengalami gangguan perasaan ini sehingga tidak mampu untuk dikawal.

Penyakit mental sebegini akan menghalang mereka daripada menjalani kehidupan yang normal. Rasa takut dan bimbang yang melampau menyebabkan mereka sukar untuk tidur lena di malam hari. Hal ini seterusnya akan menyebabkan mereka mengalami kemurungan. Tetapi, dengan rawatan yang betul dan dijalankan secara konsisten, ia dapat membantu pesakit ‘anxiety disorder’ kembali menjalani kehidupan yang lebih baik. Apakah ‘anxiety disorder, tanda, punca dan cara merawatnya akan dikupas di dalam entri ini.

Apakah ‘Anxiety Disorder’?

‘Anxiety Disorder’ jika diterjemahkan ia adalah gangguan kecemasan. Sebenarnya, secara alaminya tubuh kita mempunyai ‘alarm’ apabila kita merasa cemas, takut, tertekan, stress atau tidak selesa. Kebiasaannya ia bukanlah sesuatu yang buruk, cuma apabila perasaan itu berlebihan dan sukar untuk dibendung. Ia mengakibatkan pesakit mengalami kemurungan yang kemungkinan boleh membahayakan nyawa.

Terdapat beberapa jenis ‘anxiety disorder’ yang perlu kita ketahui. Antaranya ialah:

  1. ‘Panic Disorder’ – Keadaan di mana anda merasa terancam seakan-akan diserang keganasan secara tiba-tiba. Jantung anda akan berdegup sangat kencang sehingga boleh menyebabkan anda merasa seakan diserang sakit jantung, badan berpeluh semasa diserang perasaan panik.
  2. ‘Social Anxiety Disorder’ – Dikenali juga sebagai ‘Social Phobia’. Perasaan bimbang dan kesedaran diri yang tidak terkawal tentang situasi sosial sehari-hari. Anda terlalu fikirkan tentang apa yang diperkatakan oleh orang lain terhadap anda atau berasa malu juga cemburu.
  3. ‘Specific Phobia’ – Perasaan takut terhadap sesuatu objek atau situasi yang menyebabkan anda sentiasa mengelak untuk berada di situasi itu. Sebagai contoh, anda takut apabila berada ditempat tinggi. Ketakutan melampau yang menyebabkan anda merasa tidak selesa dan ingin segera keluar daripada situasi tersebut.
  4. ‘Generalized Anxiety Disorder’ – Anda merasa bimbang tentang hal kecil walaupun tanpa sebab.

Apakah Tanda ‘Anxiety Disorder’?

Kesemua jenis ‘anxiety disorder’ mempunyai tanda atau gejala yang general, antaranya:

  • Masalah sukar tidur
  • Sukar untuk bertenang dan diam
  • Perasaan panik, ketakutan dan keresahan
  • Berpeluh, rasa dingin, mati rasa atau kebas bahagian kaki dan tangan
  • Bibir kering
  • Jantung berdegup laju
  • Sesak nafas
  • Loya
  • Otot menegang
  • Pening

Apakah Punca ‘Anxiety Disorder’?

Para penyelidik tidak dapat menemukan sebab yang spesifik punca terjadinya gangguan kecemasan ini. Jika penyakit mental yang lainya, ia berlaku disebabkan oleh gabungan beberapa perkara seperti perubahan di dalam otak, tekanan daripada persekitan dan faktor genetik. ‘Anxiety disorder’ ini mungkin juga disebakan oleh faktor genetik ataupun terdapat gangguan fungsi saraf otak yang rosak, yang mana ia tidak boleh mengawal perasaan takut dan emosi lain.

Apakah Cara Merawat ‘Anxiety Disorder’?

Seandainya anda didapati mengalami tanda atau gejala ‘anxiety disorder’, doktor akan memeriksa dan meminta sejarah perubatan anda. Doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan untuk memastikan bahawa anda mengalami penyakit ‘anxiety disorder’ atau tidak. Namun, tiada ujian makmal yang khusus untuk mendiagnosis penyakit ini.

Apakah Rawatan Alternatif Untuk ‘Anxiety Disorder’?

Selain daripada menjalani rawatan dengan pengamal perubatan, anda juga boleh berikhtiar dengan mengamalkan pengambilan makanan tambahan seperti vitamin untuk membantu meningkatkan nutrisi dan fungsi tubuh kita. Antara vitamin yang diperlukan oleh pesakit ‘anxiety disorder’ ialah:

B complex – membantu meringankan stress, mengurangkan risiko depresi, menenangkan perasaan, mencegah kemurungan dan menukarkan makanan menjadi tenaga bagi membantu kita menyelesaikan tugas seharian.

Ostematrix – membantu mengimbangi impuls saraf, tekanan darah dan kadar denyutan jantung, menggalakkan tidur yang lebih lena, mengelakkan jantung berdebar, depresi, stress, sakit kepaladan pitam.

Omega Guard – membantu mengurangkan stress, mencegah migrain dan insomnia, menstabilkan emosi, mengurangkan risiko penyakit jantung dan menguatkan daya ingatan.

TESTIMONI SET ANXIETY DISORDER

 

Bagaimana Cara Untuk Dapatkan Vitamin Ini?

Sekiranya anda ini membuat pesanan secara ‘online’ anda boleh terus klik sini

Namun, sekiranya anda memerlukan konsultansi dan penerangan yang lebih lanjut mengenai rangkaian vitamin ini, anda boleh hubungi saya ditalian +6013-9189500 atau boleh klik sini untuk mesej melalui Whatsapp.

Facebook : IdAyu Irdina

Facebook Page : Idayu Irdina

Ig : @idayu_irdina

Daftar sebagai ahli untuk dapatkan lebih penjimatan di sini

Continue Reading

Youth Restoring Eye Treatment Hilangkan Mata Panda

OhSem! Akhirnya ‘eye treatment’ yang ditunggu-tunggu setelah sekian lama kini menjelma. Masa memula produk Youth Skincare masuk Malaysia dulu, ramai yang tanya, “Ada eye treatment sekali tak?” Sekarang ni, cepat-cepat lah rebut peluang keemasan untuk mendapatkannya.

Ok, apa yang best sangat pasal ‘eye treatment’ ni? Sampai ramai yang ‘booking’ awal-awal lagi sebab takut melepas. Biasanya memang ‘limited stock’, dalam masa beberapa jam je boleh ‘sold out’ tau.

Apa kita akan dapat setelah menggunakan Youth Restoring Eye Treatment?

Setelah menggunakannya secara konsisten, kita akan mendapati bahawa bengkak mata dan lingkaran gelap bawah mata semakin berkurangan. Bukan itu je, kawasan kontur mata kita lebih licin, tegang dan dihidrasi.

Bila waktu sesuai guna Youth Restoring Eye Treatment?

Sapunya ke bahagian mata selepas menyapu toner ke muka dan seterusnya rutin biasa penjagaan kulit anda.

Satu tiub tu untuk kegunaan berapa lama?

Shaklee ada bagitau yang 1 tiub tu boleh tahan sampai 2 bulan penggunaan. Tetapi, berdasarkan pengalaman mereka yang pernah menggunakannya, ianya mampu bertahan lebih daripada 2 bulan.

Selamat ke nak pakai Youth Restoring Eye Treatment ni kalau pakai contact lens?

Jangan risau, semua rangkaian produk Youth telah diuji oleh opthamologist. Ia selamat digunakan.

Apakah ramuan utama dalam Youth Restoring Eye Treatment?

Ia mengandungi gabungan ‘peptide‘ yang membantu menyokong penghasilan kolagen dan pembaharuan sel.

Ekstrak Licorice digunakan untuk membantu mengurangkan kesan lingkaran gelap bawah mata.

Lotus Japonicus dan Schisandra Chinesis membantu menyokong penghasilan kolagen,  elastin, fibrilin dan secara strukturnya membantu memberikan lebih banyak nutrient dan tenaga kepada kulit.

Asid hyaluronic merupakan penghidrat terhebat. Anggur muscadine dan vital repair + complex membantu memberikan perlindungan daripada unsur-unsur pecaham kolagen dan elastin.

Bagaimana cara untuk menggunakan Youth Restoring Eye Treatment?

Video di bawah menunjukkan cara menggunakan Youth Restoring Eye Treatment.

Testimoni pengguna Youth Restoring Eye Treatment

 

Tunggu apa lagi??? Jom dapatkannya sekarang sebelum kehabisan stok. Lama pulak kena tunggu untuk next batch.

FB : IdAyu Irdina

FB Page : Idayu Irdina

No.HP : +6013-9189500

Jom beli secara online di sini

 

Untuk dapatkan lebih penjimatan, anda boleh daftar keahlian di sini.

Continue Reading

Punca Buah Pinggang Bocor Dan Cara Mengatasinya

Buah pinggang atau ginjal adalah organ penapisan yang berada di bahagian belakang badan kita. Kita mempunyai dua buah pinggang iaitu dibahagian kiri dan kanan. Ia merupakan organ yang terpenting di dalam badan kita untuk memastikan kesihatan tubuh kita sentiasa baik.

Buah pinggang berfungsi sebagai penapis yang menapis bahan tertentu seperti protein dan elektrolit, membuang bahan kumuhan dan mengawal keasidan darah dan kandungan cecair dalam badan. Namun, bagaimana ia boleh ‘bocor’? Apa puncanya? Bagaimana cara untuk mengatasinya? Artikel ini ada menerangkan segalanya persoalan di atas.

Ironinya, ramai lagi yang kurang jelas ataupun kurang faham tentang jenis-jenis penyakit buah pinggang. Menurut penulisan Dr. Ruslinda Mustafar yang merupakan Pakar Perunding Nefrologi dan Ketua Unit Nefrologi dan Dialisis PPUKM di dalam sebuah akhbar ‘online’, penyakit buah pinggang ini mempunyai empat kategori bergantung kepada kerosakan sruktur buah pinggang. Iaitu ‘cyst’, batu karang, kerosakan fungsi buah pinggang dan ketumbuhan di buah pinggang. Buah pinggang bocor berada dalam kategori yang mana?

Continue Reading

5 Cara Hilangkan Sakit Belakang Yang Kronik

JANGAN abaikan artikel ini sekiranya anda mengalami masalah sakit belakang. Ramai sebenarnya yang mempunyai masalah sakit belakang dan mereka keliru samada ia adalah masalah slip disc atau bukan. Di sini ada dikongsikan penerangan mengenainya dan juga 5 cara menghilangkan sakit belakang yang kronik.

 

Menurut kenyataan Dr. Ozlan Izma di dalam sebuah akhbar online menyatakan bahawa ramai pesakit yang mempunyai sakit belakang beranggapan bahawa mereka mempunyai masalah slip disc. Sakit belakang ini berlaku apabila kita cuba membuat gerakan diluar kemampuannya. Namun, sakit ini tidaklah serius dan kira-kira 90 peratus pesakit boleh sembuh dalam masa dua hingga tiga minggu.

Continue Reading

Pengedar Vivix Shaklee Di Penang, COD Kawasan Pulau Pinang

Pengedar Vivix Shaklee Malaysia yang sah dan terlatih kini berada berdekatan anda. Shaklee Distributor atau agen Shaklee ini ada untuk membantu anda mendapatkan produk Shaklee dengan pantas. Secara tidak langsung dapat menjimatkan masa anda daripada menapak ke branch atau cawangan Shaklee berdekatan.

Puan Idayu merupakan seorang agen vivix Shaklee yang sah dan terlatih. Beliau dapat memberikan servis yang terbaik, pantas dan cekap untuk anda. Beliau juga merupakan seorang mentor terbaik untuk anda mulakan bisnes dari rumah.

Continue Reading

5 Kata-Kata Motivasi Diri Untuk Sukses Dalam Hidup

Assalamualaikum…Hai semua!! Selamat pagi..semoga pagi anda ceria-ceria selalu. Bagi yang kurang bersemangat untuk mulakan hari anda, saya suka untuk kongsikan di sini 5 kata-kata motivasi diri yang boleh menaikkan semula semangat kita untuk terus berjuang memburu kejayaan. Kita adalah apa yang kita fikirkan, sentiasa tanamkan sikap positif dalam diri untuk memastikan kita merupakan “fighter” yang hebat untuk mencapai apa yang kita inginkan dalam hidup.

Continue Reading

Cara Menyembuhkan Kayap Dengan Cepat Dan Berkesan

Biasa tak kita dengar orang tua-tua bercakap ” kayap ni kalau bertangkup boleh bawa mati!”. Maksudnya, itu amaran kepada kita bahawa penyakit kayap ini sangat merbahaya dan perlu dirawat dengan segera. Tapi, betul ke kayap ini merbahaya? Bagaimana cara nak merawatnya dengan cepat dan berkesan? Jom baca artikel ini mengenai kayap dan cara menyembuhkan kayap dengan cepat dan berkesan.

Continue Reading

Agen Vivix Jeli Dan UITM Shah Alam – COD Vivix

Cik Anis Munira masih lagi menuntut ilmu di UITM Shah Alam dan berasal dari Jeli, Kelantan. Beliau merupakan salah seorang pelajar yang berjiwa usahawanita. Dalam sibuk mengejar cita-cita dan harapan orang tua, beliau bijak menguruskan masa untuk menjalankan bisnes Shaklee ini. Sekiranya anda berada sekitar Jeli dan Shah Alam, anda boleh hubungi beliau untuk dapatkan khidmat COD Vivix dan juga rangkaian produk Shaklee yang lain. Untuk lebih cepat berurusan, anda boleh hubungi beliau ditalian 014-5007896.

Continue Reading