Alfafa jamu moden berasaskan tumbuhan purba

Di Malaysia kita panggil alfafa, di United Kingdom, Afrika Selatan, Australia dan New Zealand terkenal dengan panggilan lucerne. Ia dikatakan mula-mula ditanam di Iran dan seterusnya diperkenalkan ke Yunani pada tahun 490 sebelum masihi. Boleh baca sejarahnya di sini.

Alfafa kaya dengan klrofil, karotena, protein, kalsium, mineral, kumpulan vitamin B, D, C, E dan K. Pada awal tahun 2000-an, alfafa telah ditanam secara meluas di seluruh dunia. Pada tahun 2009, alfafa telah ditanam seluas 30 juta hektar di seluruh dunia.

Disebabkan oleh khasiatnya yang luar biasa dalam bidang perubatan. Ramai yang telah menjadikannya sebagai makanan harian. Namun, ada kajian yang mengatakan bahawa memakan daun alfafa adalah selamat bagi orang dewasa. Namun, memakan benih alfafa dalam jangka masa panjang boleh mengakibatkan kulit menjadi sensitif.
Medicago sativa adalah nama lain untuk alfafa. Dr.Shaklee menghasilkan Alfafa complex pada tahun 1950-an lagi, ia merupakan Shaklee signature product. Ia dihasilkan menggunakan daun alfafa yang ditanam secara organik di California yang mana ianya dijaga dan dipantau rapi. Bebas daripada penggunaan pestisid,herbasid dan juga baja kimia. Alfafa juga dikenali sebagai ‘Raja segala tumbuhan’ kerana mengandungi banyak khasiat untuk kesihatan kita.
Medigo sativa mempunyai gred tertinggi dalam keluarga alfafa, ia mengambil masa lebih kurang 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh mencapai sehingga 20 kaki ke dalam bumi bagi menyerap segala nutrisi yang ada. Pihak Shaklee hanya menggunakan daun alfafa yang telah mencapai tahap kematangan mutlak untuk diproses menjadi alfafa complex. Ini kerana, daun alfafa yang telah matang mempunyai kandungan klorofil yang tinggi.
Setelah dituai, daun-daun alfafa ini akan dikeringkan secara semulajadi untuk mengekalkan nutrisi yang terkandung di dalamnya. Bahagian lain yang tidak penting akan dilupuskan. Setelah dikeringkan, daun-daun alfafa ini akan dibiarkan menjadi serbuk sebelum dikompreskan ke dalam bentuk tablet. Setiap tablet mengandungi 300mg alfafa. Setiap proses ini dikawal dan dijaga rapi dalam pengawasan yang sangat ketat oleh Shaklee.

Apa kebaikan Alfafa complex???Bagus sangat ke???

Alfafa merupakan tumbuhan purba yang telah terkenal sejak 2500 tahun dahulu lagi. Manusia menjadikanya sebagai makanan kerana ia paling kaya dengan pelbagai nutrisi dan zat galian. Nutrisi yang terdapat di dalam alfafa kebanyakkannya tidak terdapat di dalam sayuran dan juga buah-buahan.
 
Alfafa kaya dengan 10 vitamin, 15 zat galian, 8 enzim, protein, klorofil, fikokimia dan asid amino. 10 biji alfafa complex setiap hari menyamai nutrisi bagi segelas susu.

Manfaat utama

Membantu melawan ketumbuhan/ tumor

Bagi kes-kes yang serious begini, anda perlu meminta nasihat konsultansi mengenai jumlah pengambilan alfafa complex pada setiap hari.
Namun, ada sesetengahnya menyarankan pengambilan 30-50biji alfafa complex bagi membantu mengalkalikan semula badan kita. Dengan itu, ia dapat memperbaiki sel-sel kanser dan sekaligus membantu mengecutkan ketumbuhan.

Membantu menyingkirkan lemak & kolesterol

Alfafa complex Shaklee mengandungi siponin, yang bertindak seperti span serat yang menyerap kolesterol. Terdapat bukti kajian klinikal bahawa alfafa dapat membantu menghilangkan lemak, merendahkan paras kolesterol, mencegah penyakit darah tinggi, jantung dan strok.

Membantu detox hati, usus dan darah

Alfafa complex merupakan sejenis pemakanan tambahan yang sangat beralkali, di mana ia membantu mengembalikan atau meneutralkan sistem badan yang berasid. Sekaligus dapat membantu menyingkirkan toksin dari badan, membersihkan usus dan darah serta mencantikkan otot dan kulit.

Membantu mengatasi alahan/alergik

Alfafa berkesan untuk membantu mengatasi masalah resdung, memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, bau badan, kurap dan kulat air (athlete’s foot).

Berkesan untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut

Ia sangat bagus untuk membantu baiki masalah saluran penghadaman seperti hyperacidity, kembung, ulser gastrik, sembelit dan hepatitis.
Selain daripada itu, alfafa complex jugak dapat membantu mengatasi masalah keletihan. Ia juga membantu mencegah dan mengatasi masalah atritis serta melegakan kesakitan akibatnya.

Testimonial Alfafa Complex Shaklee

Jom kita baca apa kata mereka setelah mengamalkan alfafa Shaklee.

“selain dari membantu menghasilkan susu, keputihan, utk detoks…..suami puji masa ‘bersama’ rasa macam baru mula-mula kahwin..”

“sakit tumit bila pijak lantai…selepas amalkan alfafa…tumit dah tak sakit…badan rasa ringan”
“bangun pagi..bersin sampai hidung berdarah…sebab resdung yang teruk…selepas amalkan vit c, b complex dan alfafa…selepas 10 tahun derita resdung…akhirnya boleh bernafas segar…”
“suami cakap…walaupun lepas bersalin…tapi grip macam anak dara”
“selepas amalkan alfafa mak dah tak perlu makan ubat semput lagi dah dan kini lebih bertenaga”

Bagaimana cara nak dapatkan Alfafa Complex???

Mudah sangat untuk dapatkan Alfafa complex ni. Anda boleh beli terus secara online dan Shaklee akan pos kepada anda. Atau, boleh mendapatkan khidmat nasihat secara percuma daripada saya sebelum membelinya. Anda adalah keutamaan saya untuk memberi khidmat nasihat kerana anda layak menerimanya.

FB: IdAyu Irdina

FB Page: Idayu Irdina

IG: @idayu_irdina

Whatsapp : 013-9189500

Beli Alfafa complex (330biji) di sini

Beli Alfafa complex (700biji) di sini

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.