Bahaya Paraben Dan Kesannya Kepada Kulit

Paraben banyak digunakan dalam bahan kosmetik, syampu, deodorant, ubat gigi dan banyak lagi. Ada ahli saintis cakap paraben ini boleh mengundang kanser. Namun di bantah oleh pakar oncologist. Jom kita selidiki bahaya paraben dan kesannya kepada kulit kita.

Paraben merupakan bahan pengawet yang sering digunakan dalam kebanyakan produk industri kosmetik, makanan dan farmasi. Tujuan paraben ini digunakan adalah untuk menjadikan produk tersebut tahan lebih lama. Faham tak maksudnya di sini? Paraben ini telah lama berada dalam industri ini dan tidak mustahil kita sendiri pernah makan dan menyapunya ke kulit. Scary kan?

 

Dalam satu kajian oleh Dr. John Sumpter dan rakan-rakannya dari Universiti Brunel, England. Kajian menunjukkan bahawa paraben ini boleh berfungsi seperti hormon estrogen wanita. Hormon estrogen boleh menggalakkan pertumbuhan sel kanser dan kemungkinan paraben juga boleh menjadi salah satu punca terjadinya kanser.

 

Kajian daripada Dr. S. Oishi dari Tokyo menunjukkan bahawa pendedahan butylparaben terhadap anak-anak yang baru lahir dikalangan jenis mamalia boleh menyebabkan kesan tidak bagus kepada penghasilan hormon lelaki testosterone dan fungsi pembiakannya. Maksudnya, sifat kelelakian dan keupayaannya untuk menghasilkan sperma yang sihat akan terjejas.

Kesimpulannya, paraben ini boleh mengakibatkan kanser terutamanya kanser payudara dan juga boleh menjejaskan tahap kesuburan lelaki dan wanita.

 

Namun, terdapat banyak juga kajian yang menyangkal dakwaan para saintis ini. Mereka berpendapat bahawa paraben 100 000 kali lebih lemah berbanding hormon estrogen. Jadi, bagaimana ia boleh menyebabkan kanser?

 

Dalam hal ini kita kena tanya diri sendiri. Dalam industri sekarang ini sudah banyak produk yang bebas paraben. Kita punyai banyak pilihan untuk memilih. Jadilah pengguna yang bijak, selagi boleh elak, kita elak, untuk memastikan kesejahteraan keluarga kita.

Dalam industri kosmetik, kebanyakan produk yang tersohor pun masih mengandungi paraben. Namun, ahli Jawatankuasa Saintifik Eropah telah menggariskan panduan bahawa kandungan paraben tidak boleh melebihi kepekatan 0.4% di dalam setiap produk.

 

Memang sangat susah untuk menghasilkan sesuatu produk kosmetik dan penjagaan wajah tanpa mencampurkan sedikit paraben ke dalamnya. Tapi, ianya tidak mustahil sebab set penjagaan wajah Youth Shaklee berjaya dihasilkan bebas paraben dan juga 1500 jenis bahan kimia merbahaya yang lain.

 

Selain itu, Youth skincare dibuktikan 100% berkesan ke atas semua penggunanya. Lagi menarik, 2/3 daripada hasil kajian menunjukkan perubahan kulit wajah 10 tahun lebih muda berbanding usia mereka. Youth skincare sesuai digunakan ke atas semua jenis kulit.

Selain daripada penjagaan wajah, kita perlu juga serlahkan kecantikan daripada dalaman. Dengan cara memastikan tubuh dan kulit kita mempunyai nutrisi secukupnya untuk menyerlahkan kejelitaan luaran kita. Bagi saya sendiri, saya suka amalkan mengambilan Vivix, Shaklee Collagen Powder dan CoqTrol Plus setiap hari untuk kesihatan dalaman saya.

Vivix mengandungi antioksidan yang tinggi, ia dapat membantu memperbaiki sel-sel sehingga tahap DNA. Ia juga membantu meremajakan sel sehingga 25 tahun lebih muda dan membuatkan kita kelihatan lebih awet muda.

Shaklee Collagen Powder diperbuat daripada sisik ikan merah laut dalam. Kemudian di tambah dengan 7 bahan hebat yang lain untuk memastikan kualiti dan keberkesanannya dalam mencantikkan wajah kita daripada cela dan bagus untuk kesihatan sendi juga.

CoqTrol Plus juga mengandungi ekstrak anggur muscadine yang terdapat di dalam Vivix dan juga Youth skincare. Ia membantu meremajakan kulit, membantu melindungi kulit daripada penuaan pramatang dan membantu menganjalkan kulit.

 

Selain daripada hanya pemakaiannya produk penjagaan wajah, kita juga harus mengamalkan pengambilan vitamin dan gaya hidup yang sihat. Ini bagi memastikan badan kita terhindar daripada penyakit yang merbahaya. Selain membantu tubuh badan kita jadi lebih sihat, cantik tanpa cela dan bergaya.

Untuk menempah dan konsultansi berkaitan produk, anda boleh membeli dan menghubungi saya dengan beberapa cara di bawah ini.

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

Beli secara online di sini

 

Lokasi COD
==========
Jeli – Rantau Panjang – Tanah Merah – Machang – Pasir Mas – Salor – Pasir Pekan – Pasir Hor – Wakaf Bharu – Kubang Kerian – Kota Bharu – Pengkalan Chepa – Ketereh dan kawasan berdekatan.

USM – Batu Uban – Bayan Baru – Bayan Lepas – Queensbay Mall – Bukit Jelutong – Sg. Dua – Sg. Ara – Relau – Teluk Kumbar – Balik Pulau – Jelutong – Georgetown – Perak Road – Burma Road – Tanjong Bungah – Tanjong Tokong – Batu Feringhi dan kawasan berdekatan.

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.