Cara Hilangkan Jeragat Hitam Dengan Berkesan

Jeragat hitam di muka boleh menyebabkan wanita malu untuk berdepan dengan orang ramai. Kebiasaannya apabila umur mencecah 30an, sedikit demi sedikit jeragat akan timbul di muka. Jom ketahui cara hilangkan jeragat hitam dengan berkesan.

 

Jeragat merupakan penyakit kulit yang tidak merbahaya. Namun, jeragat mampu memberikan tekanan dan mengurangkan rasa keyakinan seseorang terhadap penampilannya. Terdapat lebih 3000 jenis penyakit kulit yang dapat dikesan oleh ahli dermatologi seluruh dunia. Oleh sebab itu, ahli dermatologi sangat menekankan rutin penjagaan kulit dan pengambilan vitamin secara konsisten setiap hari.

 

Apakah punca jeragat????

Pada lapisan kulit kita terdapat sel yang bernama melanocytes yang menghasilkan melanin. Melanin ini yang membentuk pigmen pada kulit untuk menghasilkan tona. Ianya dipengaruhi sepenuhnya oleh pancaran UV matahari. Semakin lama kita terdedah kepada sinaran UV, semakin banyak melanin yang dihasilkan untuk melindungi kulit kita daripada rosak akibat bahaya sinaran UV.

Namun, sekiranya kulit kita terlalu lama terdedah kepada sinaran UV, menjadikan sel melanocytes terlalu aktif. Penghasilan melanin yang berlebihan akan menyebabkan kulit muka kita mudah berjeragat.

Selain itu, faktor peningkatan usia juga memainkan peranan penting. Semakin meningkat usia kita, kolagen tidak dapat dihasilkan oleh kulit untuk merawat tisu dan sel yang telah rosak atau mati. Tanpa penjagaan kulit yang konsisten, ia akan mempercepatkan lagi pembentukan jeragat.

 

 

Antara faktor lain adalah pengambilan ubat hormon, pil perancang dan lain-lain ubat-ubatan. Ketidakstabilan hormon akan menyebabkan jeragat senang timbul di mukanya.

Pemakaian kosmetik yang bermutu rendah dan tidak berkualiti juga penyebab terjadinya jerawat. Terdapat bahan yang boleh menghakis kulit yang digunakan dalam pembuatan kosmetik terbabit, lalu menyebabkan sinaran UV dengan mudah dapat menembusi lapisan kulit kita.

 

Bagaimana cara mengatasinya???

Terdapat pelbagai cara yang boleh kita cuba untuk mengurangkan kesan jeragat hitam di muka kita.

 

1- Baking soda

Campurkan 1 sudu teh baking soda bersama sedikit air. Gaul sebati lalu disapukan ke muka. Bilas muka dengan air bersih selepas masker kering. Amalkan 2-3 kali seminggu.

Baking soda membantu kulit menggelupas secara lembut untuk mengurangkan minyak, kesan kotoran, sel kulit mati dan menyeimbangkan kembali pH kulit.

 

2- Ubi kentang

Parut 1 biji ubi kentang dan perahkan jusnya. Tambahkan jus lemon yang sama banyak dengan jus ubi kentang tadi. Sapukan ke muka dan biarkan selama 20 minit sebelum dibilas. Amalkan 2 kali seminggu.

Ubi kentang mengandungi enzim catecholase yang bagus untuk kulit kita. Ia membantu memcerahkan bintik hitam di muka, melembutkan dan memudarkan parut pada kulit.

 

3- Tomato

Sebiji tomato dibuang kulitnya, dihancurkan dan disapukan ke seluruh muka. Biarkan ianya kering sebelum dibilas menggunakan air bersih. Amalkan sekerap mungkin untuk mendapatkan hasil kulit yang lembut mulus sepanjang masa.

Tomato kaya dengan antioksida bernama lycopene. Ia berfungsi untuk menenangkan sel kulit yang terdedah kepada sinaran UV. Ia membantu melembabkan kulit.

 

4- Set penjagaan wajah

Tersilap memilih set penjagaan wajah membuatkan muka kita bertompok dengan jeragat. Gunakan Youth skincare yang telah menjalani 8 tahun penyelidikan dan dihasilkan berasaskan bahan semulajadi yang organik. Ia juga bebas daripada 1500 jenis bahan kimia yang merbahaya termasuklah tidak menggunakan paraben untuk tahan lebih lama.

Rata-rata yang menggunakan set Youth skincare sangat berpuas hati dengannya. Seawal 7 hari sudah boleh lihat perubahan pada wajah. Klik sini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Youth skincare.

Youth Skincare Produk 100% Semulajadi Dan Berkesan

Skincare Bebas Bahan Kimia Dan 100% Berkesan

Testimoni Youth Skincare Yang Terbukti 100% Berkesan

 

5- Pengambilan vitamin untuk jeragat

Untuk memastikan jeragat betul-betul hilang daripada muka kita, perlulah kita menjaga kesihatan dalaman juga untuk serlahkan kecantikan luaran kita. Antara vitamin yang terbaik untuk hapuskan jeragat ialah GLA complex, SR Vitamin C dan Vitamin E.

GLA complex membantu menstabilkan hormon yang menjadi penyebab jeragat. Ia juga membantu melindungi kulit daripada kerosakan oleh sinar UV dan melembabkan kulit. Vitamin E yang terkandung di dalamnya juga membantu melindungi kulit daripada jeragat.

Sustained Release Vitamin C mampu kekal selama 5 jam di dalam tubuh kita. Ia membantu melindungi tubuh kita daripada kesan radikal bebas. Selain, membantu pengaktifan penghasilan kolagen dalam badan. Kolagen membantu menganjalkan dan mencantikkan kulit, sekaligus mengurangkan kesan jeragat. SR vitamin C juga membantu mencerahkan kulit, melambatkan penuaan dan mencegah jeragat.

Vitamin E mengandungi antioksidan yang tinggi untuk menghilangkan jeragat. Ia juga membantu mengawalselia vitamin A untuk pemulihan kulit yang rosak dan membantu menggantikan dengan sel baru yang sihat.

 

Apa kata mereka???

 

Untuk memastikan anda mendapat kesan yang optimum, saya akan menjadi konsultan anda secara eksklusif  sepanjang tempoh anda mengamalkan set jeragat ini. Anda boleh menghubungi saya melalui beberapa cara di bawah untuk membuat tempahan dan konsultansi.

FB : IdAyu Irdina

FB page: Idayu Irdina

IG: @idayu_irdina

No.HP: +6013-9189500

Beli secara online di sini

Untuk dapatkan harga yang lebih murah, jom daftar sebagai ahli. Klik di sini.

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.