Cara hilangkan parut chicken pox pada muka dengan berkesan

Chicken pox mudah sangat merebak dan berjangkit. Tambah-tambah kalau kena pada anak-anak kita, aduuuuhhhhh..kesiannya anak. Petua orang lama suruh tempek bedak sejuk di tempat yang naik bertih/chicken pox, mandi dengan rebusan air daun semambu. Supaya kurang rasa gatal dan mengelakkan parut hodoh. Tapi sekiranya anak kita terkena demam chicken pox dan parut penuh satu badan macam mana nak atasinya??

 

Cacar air / jintungan / bertih adalah nama lain bagi chicken pox mengikut dialek daerah. Ia sangat mudah merebak melalui sentuhan atau titisan cecair daripada orang yang dijangkiti. Ianya terjadi disebabkan oleh virus varicella (kumpulan virus herpes) yang sangat mudah berjangkit. Ianya boleh berlaku kepada semua peringkat umur, terutamanya kanak-kanak. Namun, mereka yang paling berisiko tinggi jika mengalami demam campak adalah ibu hamil, bayi yang baru lahir, mereka yang mempunyai ketahanan imun yang rendah dan mempunyai penyakit radang kulit.

 

Simptom chicken pox

 

Kebiasaannya penghidap chicken pox akan mengalami demam dan berbintik-bintik merah, bermula daripada bahagian kepala dan seterus merebak ke seluruh tubuh. Ruam ini biasanya tumbuh dalam jangkamasa kurang daripada 2 minggu.

 

 

Bintik merah ini akan mulai timbul dalam masa beberapa hari dan membentuk gelembung berisi air. Sekiranya gelembung ini pecah, chicken pox akan lebih cepat tersebar dan pesakit akan berasa gatal. Rasa gatal yang dialami teruk atau tidak akan tetap menyebabkan pesakit menggaru dan seterusnya meninggalkan kesan parut.

 

Penghidap juga akan berasa letih, kurang selera makan, sakit perut, batuk, sakit kepala, hidung berair dan rasa terganggu.

 

Komplikasi

 

Ibu hamil

– boleh memberi kesan kepada bayi dalam kandungan, menyebabkan bayi lahir tidak cukup berat atau cacat anggota badan. Lebih membahayakan lagi sekiranya ibu hamil mengalami demam chicken pox seminggu sebelum kelahiran. Ia boleh menjangkiti bayi dalam kandungan dan juga membahayakan nyawanya.

 

Bayi

– bayi yang baru dilahirkan berisiko tinggi untuk mengalami demam chicken pox sekiranya ibunya menghidapi chicken pox.

 

 

Lemah sistem imun

– Mereka yang memiliki sistem imun yang sangat lemah seperti penghidap HIV, leukimia dan kanser yang dalam rawatan kemoterapi.

 

Radang

– Mereka yang menghidapi penyakit keradagan kulit (inflammation eczema).

 

Jom kita lihat video Dr. Zamri Rosli yang pernah mengalami chicken pox yang teruk dari muka hingga ke seluruh badan. Dalam masa 3 minggu, parut chicken poxnya sudah pudar di seluruh badan

Jika prosedur biasa doktor akan bagi rawatan antiviral bagi mengurangkan komplikasi demam chicken pox yang teruk. Selain itu, terdapat juga beberapa langkah pencegahan yang lainnya seperti rawatan antibiotik, sapuan losyen calamine dan ubatan antihistamin untuk kurangkan kegatalan kulit.

 

 

Selain itu, kita juga perlu mengamalkan pengambilan suplemen yang sihat, selamat dan semula jadi. Antara suplemen yang bagus diamalkan adalah:

 

Nutriferon

===========

Bertindak sebagai immune booster bagi memperkuatkan sistem pertahanan badan kita melawan virus chicken pox.

 

Garlic complex

===============

Ia mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi dan berfungsi membantu membekalkan antibiotik semulajadi kepada badan kita untuk melawan virus chicken pox.

 

 

Energizing Soy Protein (ESP)

==========================

Membantu memperbaiki sel-sel kulit yang rosak menjadi parut. Membantu membina sel-sel baru bagi mempercepatkan parut hilang. Ia juga membantu memberikan tenaga.

 

Vitamin C

==========

Berfungsi membantu mempercepatkan proses penyembuhan kesan bintik-bintik merah akibat chicken pox.

 

Vitamin E

==========

Membantu menghilangkan parut chicken pox dan melembabkan kulit.

 

Herbal Blend

============

Membantu mengurangkan rasa gatal di kawasan chicken pox dan membantu menghaluskan kulit serta membantu parut chicken pox cepat hilang.

 

Apa kata pengguna???

 

 

 

 

 

 

Untuk menempah dan konsultansi berkaitan produk, anda boleh membeli dan menghubungi saya dengan beberapa cara di bawah ini.

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

Beli secara online di sini

Lokasi COD
==========
Jeli – Rantau Panjang – Tanah Merah – Machang – Pasir Mas – Salor – Pasir Pekan – Pasir Hor – Wakaf Bharu – Kubang Kerian – Kota Bharu – Pengkalan Chepa – Ketereh dan kawasan berdekatan.

USM – Batu Uban – Bayan Baru – Bayan Lepas – Queensbay Mall – Bukit Jelutong – Sg. Dua – Sg. Ara – Relau – Teluk Kumbar – Balik Pulau – Jelutong – Georgetown – Perak Road – Burma Road – Tanjong Bungah – Tanjong Tokong – Batu Feringhi dan kawasan berdekatan.

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.