Cara Menghilangkan Kebas Kaki Dan Tangan

Perasan tak kalau kita berada di kedudukan yang sama untuk satu tempoh waktu, kaki kita akan rasa kebas atau semut-semut? Kadang-kadang rasa kebas mencucuk dibahagian sendi badan yang lain, tapi kita abaikan dengan menganggap ianya disebabkan oleh faktor penuaan.

Sebenarnya, mereka yang selalu mengalami masalah kebas mencucuk terutamanya pada kaki dan tangan mungkin sedang mengalami masalah fungsi saraf periferal yang terjejas. Dikenali juga sebagai Periferal Neuropati (PNS).

Menurut satu kajian, lebih 50 peratus pesakit mengalami masalah saraf kesan daripada penyakit diabetes dan tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat. Antaranya tidak memakan sayur, merokok dan minum minuman keras. Faktor-faktor ini boleh menyumbang terjadinya kerosakan saraf.

Menurut kenyataan Dr Hiew Fu Liong (Perunding Perubatan & Neurologi Hospital Kuala Lumpur) di dalam sebuah akhbar tempatan, faktor penuaan usia juga memainkan peranan dengan 8.1 peratus pesakit Neuropati berusia lingkungan 40 tahun ke atas dan peratusannya meningkat ke 34.7 dikalangan populasi berusia 80 tahun keatas.

Antara faktor lain penyakit PNS ini adalah disebabkan oleh jenis pekerjaan yang berulang seperti menaip, berdiri terlalu lama ketika memasak, trauma akibat kemalangan, jatuh dan kecederaan semasa bersukan boleh meningkatkan faktor kerosakan saraf.

Selain daripada itu, kekurangan zat dan vitamin B serta genetik juga menyumbang kepada faktor penyakit saraf berlaku. Vitamin B1, B6 dan B12 sangat diperlukan oleh badan untuk mencegah kerosakan saraf dan merawatnya.

Menurut kajian, kekurangan vitamin B boleh menyebabkan badan kita cepat letih, otot jadi lemah, sawan dan kemurungan. Sebenarnya kita boleh dapatkan khasiat vitamin B daripada sumber pemakanan yang sihat. Namun, amat menyedihkan apabila terlalu sedikit populasi yang mendapat khasiat vitamin B secukupnya iaitu kira-kira 300mg sehari.

Tonton video ini

Sebagai jalan alternatif, kita boleh mendapatkan khasiat 8 jenis vitamin B daripada pemakanan tambahan seperti B complex Shaklee ini. Kajian saintis antarabangsa ini menghasilkan suplemen B complex organik dan diuji selamat dan berkesan untuk diamalkan.

B complex Shaklee juga mengandungi vitamin B1, B6 dan B12 yang bagus untuk saraf. Disamping itu, ia juga membantu menukarkan makanan menjadi tenaga, menstabilkan tekanan darah dan membekalkan tenaga.

Jika penyakit kebas tangan dan kaki adalah disebabkan oleh penyakit diabetes dan lain-lain, bagus juga kita amalkan pengambilan suplemen yang tinggi kandungan antioksidan. Contohnya seperti Vivix, ia mengandungi polifenol yang tinggi dengan antioksidan. Ia dapat membantu melindungi sel-sel badan kita daripada serangan radikal bebas.

Tambahan pula, Vivix juga dapat membantu menstabilkan gula dalam darah, memberikan tenaga, memelihara sel daripada rosak dan mengurangkan risiko penyakit kronik.

Apabila usia semakin meningkat, suplemen minyak ikan menjadi teman terbaik setiap hari. Omega Guard Shaklee mengandungi 99% minyak ikan tulen dan mengandungi 6 jenis lemak omega yang bagus untuk perkembangan otak dan mengatasi masalah keradangan otot dan saraf. Ia juga membantu mengawal paras kolesterol dalam darah.

Sekiranya anda ingin mendapatkan konsultansi lebih lanjut berkaitan semua produk suplemen ini, anda boleh hubungi saya ditalian 013-9189500 atau boleh ke

Fb : Idayu Irdina
Fb Page: Idayu Irdina
Ig: @idayu_irdina

Daftar keahlian untuk dapatkan lebih penjimatan di sini.

Rujukan : Artikel kebas

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.