Cara Urutan Bell’s Palsy Supaya Cepat Pulih

Bell’s Palsy merupakan kelumpuhan otot muka pada sebelah sahaja dan cara paling efektif untuk mengatasinya adalah dengan kerap melakukan urutan di wajah. Di sini saya ingin kongsikan cara urutan bell’s palsy supaya cepat pulih.

 

 

Urutan ini amat mudah untuk dilakukan, seeloknya lakukan urutan ini 4-5 kali sehari dihadapan cermin. Cermin dapat membantu otot sebelah muka lagi untuk tidak menguasai sebelah otot muka yang lemah. Urutan muka ini juga membantu menyalurkan informasi supaya otot-otot muka kembali bergerak dan berfungsi seperti sediakala.

 

Terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian semasa melakukan urutan muka ini.

1- Urutan ini boleh dilakukan di mana sahaja tempat yang anda selesa untuk melakukannya.

2- Bersabarlah semasa melakukan urutan muka ini, semoga otot-otot muka anda akan pulih secara beransur-ansur.

3- Untuk kesan yang lebih baik, urutan ini perlulah kerap dilakukan sekurangnya 3 kali sehari.

4- Namun, kekerapan melakukan urutan muka ini hendaklah dilakukan secara beransur-ansur mengikut keadaan otot muka anda.

5- Tumpukan sepenuh perhatian anda semasa melakukan urutan muka. Cuba lakukan reaksi pada sebelah muka yang tidak lemah untuk menggalakkan reaksi terjadi pada sebelah otot yang lemah.

6- Elakkan melakukan urutan muka apabila anda letih. Lakukannya dalam tempoh yang singkat namun kekerapan melakukannya lebih tinggi.

 

Walaubagaimanapun, terdapat juga beberapa perkara yang perlu dielakkan semasa melakukan urutan muka ini.

1- Elakkan stress, badan letih, risau semasa melakukan senaman ini. Emosi anda perlu dijaga supaya tidak hilang semangat.

2- Sekiranya anda dapati otot-otot muka anda tegang semasa melakukan urutan muka ini, berehat seketika sebelum menyambungnya semula. Elakkan memaksa diri dan otot muka bekerja dalam keadaan tegang.

 

Cara Urutan Muka Yang Betul

Terdapat beberapa jenis urutan muka yang boleh dilakukan seperti effleurage, finger or thumb kneading, hacking, tapping dan stroking.

 

Selain daripada urutan muka ini terdapat juga beberapa kaedah rawatan lain yang dapat membantu memulihkan otot muka untuk kembali berfungsi.

1- Stimulasi elektrik untuk meransang otot muka yang lemah.

2- Rawatan haba untuk mengurangkan rasa sakit pada otot muka yang lemah.

3- Minum menggunakan straw.

4- Mengunyah makanan menggunakan sebelah muka yang selesa supaya makanan tidak terkeluar daripada mulut.

 

Perlu diberikan perhatian supaya mata sentiasa lembap. Letakkan pad atau tuala lembap pada sebelah mata yang tidak boleh ditutup rapat sebelum tidur malam. Pakai kaca mata diwaktu siang untuk mengelakkan mata masuk habuk.

 

Cara Alternatif Membantu Mengurangkan Gejala Bell’s Palsy

Sekiranya anda mengalami gejala-gejala Bell’s Palsy, anda mungkin berpeluang untuk sembuh lebih cepat dengan cara mengamalkan urutan pada muka dan pengambilan pemakanan tambahan ini.

 

Vivix merupakan vitamin all in one yang dihasilkan menggunakan ektrak anggur muscadine, purple carrot, elderberry dan japanese knotweed yang membantu membaiki sel-sel tubuh kita sehingga tahap DNA. Ia juga membantu untuk mengurangkan keradangan pada saraf dan otot. Selain ia dapat membantu membina sel-sel baru yang lebih sihat. Vivix sangat bagus dalam membantu mempertingkatkan imunisasi badan kita daripada radikal bebas dan membantu mempercepatkan proses penyembuhan Bell’s Palsy. (Very recommended)

 

B complex memgandungi kesemua jenis vitamin B yang diperlukan oleh tubuh kita. B12 diperlukan oleh tubuh untuk  membantu menukarkan makanan menjadi tenaga, menyokong fungsi saraf dan pembentukan sel darah merah. B6 pula membantu mengawal mood dan emosi.

 

Omega Guard dihasilkan daripada minyak ikan tulen yang bebas pencemaran. Ia membantu mengatasi masalah keradangan saraf dan mengandungi asid lemak omega 6 yang bagus untuk perkembangan otak. Ia juga membantu menghalang lemak-lemak jahat daripada berkumpul dan memudaratkan kesihatan kita.

 

CoqTrol Plus merupakan formulasi baru dihasilkan untuk membantu membekalkan tenaga, melancarkan peredaran darah, mencantikkan kulit, meningkatkan kesuburan dan meningkatkan daya ingatan.

 

Untuk menempah dan konsultansi berkaitan produk, anda boleh membeli dan menghubungi saya dengan beberapa cara di bawah ini.

FB : IdAyu Irdina
FB Page : Idayu Irdina
IG : @idayu_irdina
No.HP : +6013-9189500

Beli secara online di sini

 

 

You may also like

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.