Suhu Panas Musim Haji 2019 Dijangkakan Mencecah 50 Darjah Celsius

Lembaga Tabung Haji Malaysia memberitahu bahawa jemaah haji pada tahun 2019 ini dijangkakan bakal berdepan dengan suhu panas melampau di tanah suci nanti. Pada musim haji 2019 dijangkakan suhu mencecah 50 darjah celcius.

Jemaah haji Malaysia terutamanya dinasihatkan untuk mengambil langkah-langkah persediaan awal untuk elakkan diri terkena serangan strok haba semasa menunaikan rukun haji nanti.

Antara persediaan awal yang disarankan oleh Pengurus Besar Kanan Tabung Haji ialah para jemaah haji perlu menjaga kesihatan dan minum banyak air. Pihak Tabung Haji juga menyediakan kelengkapan terbaik untuk keselesaan jemaah semasa berada di Arafah dan Mina.

Bagi mereka yang belum pernah menunaikan umrah ataupun haji. Saya kongsikan di sini sedikit gambaran aktiviti yang dilakukan semasa kita menunaikan ibadah haji atau umrah.

Semasa menunaikan haji kita wajib menempuh perjalanan dari Mekah – Arafah – Muzdalifah – Mina -Mekah

KEKUATAN FIZIKAL

Dianggarkan jarak 55km yang harus dilalui oleh jemaah haji bagi menyempurnakan rukun haji. Di sini di kongsikan anggaran jarak bagi setiap perjalanan.

Perjalanan ulang-alik dari hotel ke Masjidil Haram untuk menunaikan solat 5 waktu dianggarkan 8km untuk jarak hotel terdekat iaitu 800m dari Masjidil Haram.

7 pusingan tawaf mengelilingi kaabah dengan anggaran jarak 0.5 = 3.5km

Berlari-lari anak atau berjalan laju ulang-alik mengerjakan sa’ie dari Safa ke Marwah (450m) sebanyak 7 kali = 3.15km

Melontar di Jamrah Ula, Wusta dan Qubra. Jarak dari Mina 2 ke Jamrah adalah 5km dan kita akan ulang-alik sebanyak 2kali untuk melakukan ibadah melontar. Jarak perjalanan ulang-alik adalah 40km

Boleh bayangkan tak kalau kita tidak membuat persiapan fizikal sebelum menunaikan ibadah haji? Kuat ke anggota badan kita untuk bergerak dengan aktif di Tanah Suci nanti?

WABAK PENYAKIT

Selain daripada itu, terdapat jutaan manusia yang kita akan jumpa dalam pelbagai tahap kesihatan dan datang dari serata pelusuk dunia. Paling ditakuti adalah wabak penyakit berjangkit dan virus-virus yang payah diubati. Nauzubillah. Namun kita tetap kena bersedia untuk mengelakkan diri kita daripada jatuh sakit semasa berada di sana nanti.

Bagi mempersiapkan diri supaya tidak mudah jatuh sakit, sentiasa rasa sihat bertenaga dan gembira dapat mengerjakan ibadah haji. Ramai jemaah yang membawa set kelengkapan pemakanan tambahan dari Malaysia untuk digunakan semasa melakukan ibadah haji nanti.

Antara pemakanan tambahan yang sangat membantu meningkatkan tahap kesihatan dan sekaligus membekalkan tenaga sepanjang hari semasa melakukan ibadah haji adalah:

Beli di sini
cara pembelian secara online

Vivix merupakan minuman botani yang mengandungi ekstrak tumbuhan dan buah-buahan yang tinggi antioksidan serta kaya dengan reseveratrol. Ia dapat membantu memperbaiki sel-sel badan yang rosak akibat penyakit atau kesan radikal bebas dan membina sel-sel baru yang lebih sihat. Ia juga dapat membantu memberikan tenaga yang berpanjangan kepada badan kita.

Nutriferon merupakan formula istimewa seorang profesor kelahiran Jepun dengan tujuan ia dapat membantu meningkatkan tahap sistem imun badan kita ke tahap optimum. Ia dapat membantu melindungi badan kita daripada risiko dijangkiti wabak penyakit merbahaya dan mengurangkan risiko penyakit berjangkit.

Coqtrol Plus juga mengandungi resveratrol dan kaya dengan antioksidan di dalamnya. Ia dapat membantu memberikan tenaga, melindungi kulit, perkembangan baik otak, meningkatkan kesihatan jantung dan melancarkan pengaliran darah dalam badan.

Sustained Release Vitamin C membantu kita untuk mengekalkan kesihatan yang baik, mengurangkan risiko hidung berdarah atau salur darah pecah. Ia juga membantu mengaktifkan fungsi kolagen dalam badan kita.

Performance Drink merupakan minuman paling penting sepanjang menjalankan ibadah haji kerana ia membantu mengekalkan bendalir dalam badan kita. Performance drink membantu memberikan tenaga segera kepada badan dan mengurangkan risiko kehilangan cecair dalam badan terlalu cepat akibat cuaca panas. Ia juga membantu mengurangkan rasa dahaga dan letih melampau semasa mengejakan ibadah haji.

Ostematrix membantu membekalkan kalsium, magnesium dan vitamin D kepada tulang kita. Ia juga membantu memberikan kelegaan kepada badan kita setelah seharian berjalan dan melakukan ibadah haji. Tiada lagi rasa lenguh dan sakit badan setelah amalkan ostematrix.

Sekiranya anda ingin mendapatkan khidmat nasihat berkenaan produk, anda boleh hubungi saya atau terus membelinya secara online di sini.

FB : Idayu Irdina

FB Page : Idayu Irdina

No.HP: +6013-9189500

Youtube : IdayuIrdina dot com

Sumber : Suhu Panas Musim Haji

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.